Reuters
StoryEditor

Spojené štáty rastú na úkor iných štátov. Táto stratégia však USA stiahne na dno

24.08.2018, 00:00
Eufória z globálneho ekonomického rastu je, zdá sa, na konci.

Známy slogan Donalda Trumpa – Make America Great Again – dnes naozaj platí iba pre americkú ekonomiku. Ostatné krajiny totiž začínajú spomaľovať, zatiaľ čo USA pokračujú v solídnom raste.

V tejto rovnici je však skrytý paradox, ktorému sa nedá vyhnúť. Ak totiž Trump svojou politikou „potopí“ ostatné svetové ekonomiky, sám sa nakoniec nevyhne pádu.

Americký dolár dnes prudko posilňuje, a to hlavne voči menám rozvíjajúcich sa krajín (tzv. emerging markets). To spolu s rastom úrokových sadzieb v USA predstavuje pre tieto krajiny veľké problémy.

K tomu si ešte treba pripočítať obchodnú vojnu s Čínou – jej výsledkom je 20 percentný prepad čínskych akcií, zatiaľ čo americké akcie sú na nových historických maximách. Americká ekonomika bude jediná z krajín G7, ktorá tento rok zrýchli v porovnaní s rokom 2017. Ostatné ekonomiky spomalia.

Eufória z globálneho ekonomického rastu je, zdá sa, na konci. Evidentné je to napríklad na finančných trhoch. Komodity ako napríklad meď, zlato, alebo striebro prudko padajú a rovnako sú na tom aj komoditné meny – napríklad austrálsky dolár.

Naproti tomu za rovnaké obdobie vzrástol americký akciový index SP500 o viac než sedem percent a technologický index je v zisku už cez 15 percent. To len potvrdzuje očakávania investorov, ktorí presúvajú kapitál naspäť do USA.

Táto minca má však dve strany. Spojené štáty sú jediná krajina, kde vidíme postupné (a celkom rýchle) utesňovanie monetárnej politiky. Fed už tento rok dvakrát zdvihol sadzby a trh čaká ešte ďalšie dve zvyšovania do konca roka. Včera začala pravidelná ročná konferencia centrálnych bankárov v Jackson Hole, kde by mohol Jerome Powell naznačiť ďalšie kroky americkej centrálnej banky.

Rastúce sadzby v USA podporujú americký dolár. To však na druhej strane komplikuje splácanie dlhu iným krajinám, hlavne rozvíjajúcim sa trhom. A ak sa tento cyklus „pretočí“, môžu vysoké sadzby v USA uškodiť aj domácej ekonomike.

Spomalenie momenta ekonomiky je evidentné aj v Číne, kde jednak zúri obchodná vojna a kde prebieha boj s obrovským dlhom, čo privádza spoločnosti do bankrotu. Čína nutne potrebuje oddlžiť ekonomiku, no to sa jej podarí jedine za cenu vyššieho spomalenia rastu HDP. Podobná situácia je aj v EÚ.

Očakávania a odhady manažérov sa počas prvého polroka prepadli, čo bude viesť k pomalšiemu ekonomickému výkonu. Emerging markets sa tiež dostávajú do zlej situácie po tom, čo ich meny prudko oslabujú. Či už je to Turecko, Argentína alebo Brazília.

Faktom je, že protekcionistická politika Donalda Trumpa spolu so znižovaním daní v USA dnes očividne fungujú. Avšak isté je, že Amerika nemôže večne rásť sama. Ak bude zvyšok sveta výraznejšie spomaľovať, rovnaký osud nevyhnutne čaká aj USA. Zvlášť vtedy, keď bude „mať na krku“ silný dolár a vysoké sadzby.

Autor je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex

01 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:11