StoryEditor

Názor: Maďarská rozpočtová bieda

12.06.2006, 00:00
Podľa všetkého by mal tohtoročný deficit maďarského verejného rozpočtu dosiahnuť až osem percent z hrubého domáceho produktu! Takmer dvakrát viac, ako znela doposiaľ posledná z neustále zvyšovaných prognóz ,,expertov" ministerstva financií (4,7 percenta). Pôvodne pritom plánovali rozpočet na tento rok s deficitom iba 2,9 percenta!

Podľa všetkého by mal tohtoročný deficit maďarského verejného rozpočtu dosiahnuť až osem percent z hrubého domáceho produktu! Takmer dvakrát viac ako znela dosiaľ posledná z neustále zvyšovaných prognóz "expertov" ministerstva financií (4,7 percenta). Pôvodne pritom plánovali rozpočet na tento rok s deficitom iba 2,9 percenta! Tohtoročný rozpočtový schodok by mohol napokon vyskočiť až na katastrofálnu úroveň 10 -- 11 percent, pravda, ak by vláda neprijala mimoriadne okamžité opatrenia na jeho zníženie i zvýšenie príjmov v objeme 350 miliárd forintov (50 miliárd korún) na strane škrtov výdavkov i zvýšenie príjmov.
Ešte zábavnejšie to bude na budúci rok, keď by sa mal deficit znížiť vplyvom nepopulárneho reštriktívneho balíka o bilión forintov (vyše 143 miliárd korún). Takú cenu má hospodárska politika socialistov a liberálov. Dokázali síce uspieť v nedávnych voľbách, avšak nie vďaka tomu, že by za nimi stáli výraznejšie úspechy. Jednoducho, populistická opozícia na čele s Fideszom Viktora Orbána bola ešte slabšia a menej dôveryhodná.
To, čo premiér nemal pred voľbami odvahu ani zodpovednosť otvorene povedať o reálnom stave ekonomiky a o nevyhnutnosti prísneho šetrenia (nie je predsa politický kamikadze), nakoniec musel priznať na začiatku činnosti jeho druhej vlády. Tá sa v prípade kritickej finančnej situácie vlastne vracia späť o štyri roky, keď deficit dosahoval okolo deväť percent. Bude to skôr brigáda hasičov rozpočtového požiaru ako vláda reforiem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:43