StoryEditor

Zaťatosť

11.10.2006, 00:00

Tým, že sa Ferenc Gyurcsány odmietol hoci krátko stretnúť s Robertom Ficom aj zoči-voči po utorňajšej schôdzke premiérov V4, opustil dobrú možnosť otvorene sa porozprávať ako chlap s chlapom aj o problémoch medzi oboma štátmi. Národniari v slovenskej vláde nedajú maďarskému premiérovi a jeho vláde zrejme ani pokojne spávať. Tak to vyzerá, že je pre neho lepšie, ak sa bude táto téma opäť umelo oživovať cez médiá a novou diplomatickou kampaňou.
Nekonečné odsúdenia a dištancovanie sa vládnych politikov na Slovensku od prejavov národnej netolerancie podľa všetkého nestačia. Namiesto toho, aby si Gyurcsány už konečne zasadol s Ficom k poháru piva či vína, dali si maďarský guláš a slovenské halušky, čím by spravili dobrú službu porozumeniu na oboch brehoch Dunaja, znova púšťa obohratú platňu zahraničných Maďarov.
Kto vie, či by bol taký zásadový v odmietaní nacionalistov, ak by nešlo zároveň aj o členov maďarskej komunity za hranicami Maďarska. Skôr to možno bude tak, že Budapešť dosiaľ nedokázala prehltnúť, že SMK už nie je vo vláde a prejavujú voči nej solidaritu. Podstatné v tejto situácii je však to, že Gyurcsány odmietol ústretové gesto na stretnutie medzi štyrmi očami. Navyše v čase, keď doma čelí závažným obvineniam z vedomého podvádzania voličov v záujme udržania svojej moci. Doteraz sa pritom vyhýba osobnej zodpovednosti za tento škandál. Ak by bol len trochu na seba prísny, inú možnosť ako odchod z vlády by nemohol zvoliť. Na príklade veľkej krízy v Maďarsku vidieť, že nacionalisti ani nemusia byť vo vláde a napáchajú viac škody.

Martin Benko, spolupracovník HN v Budapešti

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:04