StoryEditor

Rovnováha na ropnom trhu sa narúša. Ropa môže ísť nad 80 dolárov za barel

Ťažba ropy v USA stagnuje, zásoby klesajú, prognózy začínajú hovoriť o nedostatku ropy na trhoch a Saudskej Arábii by podľa vlastných slov drahšia ropa neprekážala. V tejto situácii môže padnúť hranica 80 USD za barel, na ktorou sa ropa naposledy obchodovala v roku 2014.

V letných mesiacoch panovala na trhu s ropou krehká rovnováha. Vyzerá to však, že  sa táto nerovnováha narúša. A to minimálne z nasledovných dôvodov.

1. Zásoby v USA opäť začali klesať. Po niekoľkomesačnej stagnácii sa v posledných troch týždňoch opäť vybrali výrazne nadol. V minulom týždni klesli zhruba podľa očakávania o 2,1 mil. barelov. Ich medziročný pokles opäť zrýchlil z augustových 11 percent až nad 16percent. Aktuálne sú eliminované už viac ako dve tretiny nadbytočných zásob v krajine.

Vývoj medziročnej zmeny zásob v USA Kamil Boros

2. Ťažba v USA pokračuje v stagnácii. V minulom týždni síce padlo nové historické maximum, v posledných mesiacoch však rastie len minimálne. Keď sa pozrieme na medzikvartálnu zmenu ťažby v USA, tak tá sa po dvoch rokoch vrátila k nule (v grafe sú aj nižšie úrovne, boli to však jednorazovky kvôli efektu hurikánov).

Vývoj medzikvartálnej zmeny ťažby ropy v USA

Kamil Boros

​3. Predovšetkým v dôsledku vývoja na americkom ropnom trhu, ale čiastočne aj kvôli globálnej situácii, sa menia vyhliadky rovnováhy na trhu s ropou. A to smerom k horšiemu. Vo svojich septembrových reportoch revidovali americké ministerstvo energetiky (EIA) aj OPEC výrazne nadol odhad ponuky pre koniec tohto roka a aj pre budúci rok. Čo sa týka dopytu, tak aj tam sú revízie tiež predovšetkým negatívne (zrejme kvôli obchodným vojnám a problémom niektorých emerging ekonomík), sú však podstatne nižšie ako pri ponuke. Na globálnom ropnom trhu je teda vyššie riziko nedostatku.

Zmena odhadov globálnej ponuky a dopytu medzi septembrom a augustom zo strany EIA a OPECu pre Q4 2018 a pre rok 2019

Kamil Boros

4. Pred koncoročným zasadnutím OPECu, Ruska a spol., na ktorom sa budú riešiť aj kvóty pre budúci rok, sa začínajú ozývať prvé hlasy o predstavách jednotlivých krajín. Saudská Arábia sa nechala počuť, že by jej neprekážali ceny ropy nad 80 USD za barel. Preložiť sa to dá tak, že krajina je len za mierny nárast kvót, prípadne aj za ich zachovanie. Zrejme ju posmelila stagnácia ťažby ropy z bridlíc v USA, pretože v nedávnej minulosti OPEC nebol príliš ochotný držať cenu ropy vysoko, aby nestratil trhový podiel v neprospech amerických bridlicových producentov, ktorí reagovali na vyššie ceny ropy vyššou ťažbou. To sa však už v posledných mesiacoch nedeje. Pokiaľ OPEC navýši ťažbu len slabo, tak sa môže na globálne trhy vrátiť nedostatok. A ropa môže ísť vyššie.

V svetle týchto nových skutočností začína vyzerať prekonanie hranice 80 USD za barel na rope reálne. Zabrániť mu zrejme môže len návrat ťažby v USA k prudkému rastu. A krátkodobo možno aj nejaké holubičie komentáre od Trumpa k Iránu (čo je nepravdepodobné) alebo zo strany OPECu a Ruska (to je o niečo viac pravdepodobné).

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-18 06:32:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli, trhy ovplyvňuje dopyt aj situácia na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:08