StoryEditor

Krajina (ne)pokoja

25.10.2006, 00:00

Maďarsko v pondelok oslavovalo. Autentickejšie sa protikomunistické povstanie pred 50 rokmi, ktoré krvavo potlačili sovietske vojská, nedalo pripomenúť. V Budapešti sa ozývala streľba, stavali barikády, podobne ako o tomto čase v roku 1956. Vzduchom však, našťastie, nelietalo olovo, ale "iba" gumové strely. No netriafali Rusi do Maďarov, a naopak. Tentoraz si vzali na mušku maďarskí policajti Maďarov. Ale ak gumová strela zasiahne hlavu, tiež môže zabiť. Aktérmi osláv a zároveň publikom boli predstavitelia EÚ. Zvukovú kulisu im robili výbuchy a hvízdanie projektilov.
Pred niekoľkými dňami oslavovali aj v obci Vinica v okrese Veľký Krtíš. V dedine postavili sochu svätého Štefana v životnej veľkosti. Nie je to prvý raz, čo tento uhorský kráľ spočinul na piedestáli v niektorom z našich miest a obcí.
Svätý Štefan však nebol len kráľom Maďarov. Aj naším, obyvateľov horného Uhorska. Založil multietnickú ríšu. So zveličením - menšiu "európsku úniu". Slováci ju materiálne aj duchovne podporovali. Aj to bol motív, prečo naši rodáci dali v roku 2000 vytesať v Komlóši do podstavca jeho sochy ponaučenie, ktoré dal synovi Imrichovi: "Štát jedného jazyka a rovnakých zvykov je slabý a omylný." Po rozpade monarchie mnohí Maďari na krédo tohto zakladateľa spoločnej Uhorskej ríše vo vzťahu k Slovákom pozabudli.
Aké je vlastne dnes Maďarsko, pýtajú sa mnohí Európania. Istý český diplomat povedal, že ak vznikne v strednej Európe problém, vyvolajú ho Maďari. Podľa iného, nášho diplomata, Maďarsko je nacionalistické, miestami až šovinistické a niekedy antisemitské. A k tomu navyše "horkokrvné". Situácia v Maďarsku mu dáva za pravdu. A svätý Štefan sa na to musí zhora bezmocne pozerať.

Vladimír Turanský, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 18:05