StoryEditor

Klub 500 neplače, upozorňuje

07.09.2005, 00:00
Autor obviňuje Klub 500 zo snáh zastaviť privatizáciu Slovenských elektrární a z toho, že nekritizuje výšku systémových poplatkov, ktoré sú akousi "spotrebnou daňou" a tvoria až päť percent z ceny elektrickej energie.

Autor obviňuje Klub 500 zo snáh zastaviť privatizáciu Slovenských elektrární a z toho, že nekritizuje výšku systémových poplatkov, ktoré sú akousi "spotrebnou daňou" a tvoria až päť percent z ceny elektrickej energie.
Úlohou Klubu 500 nie je suplovať činnosť ministerstiev, prípadne investigatívnych novinárov. Jeho úlohou je aktívne vplývať na zlepšovanie podnikateľského prostredia. Klub 500 vo svojich stanoviskách pozitívne hodnotí správne kroky, ktoré vláda SR pripravuje a, naopak, upozorňuje na riziká a nedostatky prijímaných rozhodnutí. To isté platí aj pre energetiku. Klub už od roku 2002, v ktorom boli prijaté prvé rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, kritizoval príliš vysokú mieru zisku energetických monopolov, ktorá nie je nikde jasne definovaná. Naša kritika smerovala aj na výšku poplatkov za systémové služby. Klub 500 prezentoval na tlačovej besede osobitné porovnanie tejto výšky v rámci Európy. Z neho vyplynulo, že Slovensko má tieto poplatky najvyššie. ÚRSO, ako nová autorita, mal neľahkú pozíciu, ale svojimi rozhodnutiami sa s náročnými úlohami postupne vyrovnal. Veríme, že sa tak stane aj pri posledných rozhodnutiach, ktoré práve siahajú na zisky monopolov, z nášho hľadiska neprimerané. Klub 500 aj na pôde NR SR v energetickej komisii predložil materiál Problémové oblasti realizácie energetických zákonov. V ňom poukázal na všetky problémy týkajúce sa liberalizácie. Čiže kritiky systémových poplatkov sa nevzdal, len ju stále nepripomína. Oceňuje však úsilie tých novinárov, ktorí sa do zápasu so systémovými poplatkami pustili tiež.
Privatizácia SE je osobitou a zložitou problematikou. Klub 500 nechce túto privatizáciu zastaviť. Naopak, poukazuje na netransparentnosť procesu, nejasné pravidlá či zákulisné praktiky. Práve preto, keď vďaka investigatívnej činnosti novinárov na verejnosť prenikli nehorázne návrhy investičného plánu (či jedného z plánov?) spoločnosti Enel. Klub zvolal tlačovú besedu. Na nej prezentoval neprijateľnosť plánu, v ktorom by sa mali odberatelia poskladať na investície pre Enel. Považujeme za neprijateľné, aby sa na zabezpečenie ziskovosti jednej firmy zvyšovali ceny elektriny nad ich trhovú úroveň. Kritizujeme skutočnosť, že miliardy, s ktorými sa počítalo ako s dividendami pre štátny rozpočet, sa majú použiť na zveľadenie súkromného majetku. Klub 500 žiada transparentnosť celého procesu privatizácie, jeho verejnú kontrolu bez utajovania skutočností. Podľa nášho názoru by mal investičný plán prejsť odbornou verejnou diskusiou. Jediným dôkazom, že medializovaný a kritizovaný investičný plán nie je platný, je zverejnenie jeho plného znenia. Klub od začiatku prezentoval, že najvhodnejším partnerom pre SE by bol český ČEZ. Slovenská energetika bola budovaná spolu s českou ako jeden celok, s optimálnym rozložením výrobných kapacít na slovenskom a českom území, s jedným centrálnym riadením. Už táto skutočnosť dáva záruky, že pri opätovnom spojení sústav by sa využili všetky synergické efekty, ktoré by viedli k zníženiu ceny elektrickej energie a systémových služieb. V procese privatizácie boli z nášho hľadiska zle nastavené kritériá, keď 90 percent váhy tvorila cena a len 10 percent technické kritériá. Tých 10 percent svedčí o tom, že privatizačnému poradcovi bolo jedno, či nový investor využije všetky možnosti na zvyšovanie cien a poplatkov, len aby mal investíciu čo najskôr späť. Rovnako je pre nás neprijateľné, že sa v rámci zadania podmienok a kritérií privatizácie nemyslelo na záväznú štruktúru a podmienky v investičnom pláne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:25