dolárReuters
StoryEditor

Porozumejte doláru, porozumiete svetu

20.11.2018, 07:23
Dolár je jednoducho palivo sveta vo všetkom dobrom aj zlom.

Hyperbola? Kdeže!

Mnohí ľudia vnímajú dolár veľmi emotívne. Za každou správou hovoriacou o snahe nahradiť dolár v medzinárodnom obchode vidia začiatok konca amerického dolára. V skutočnosti sa však pozícia dolára, aj napriek snahe mnohých krajín, nemení – naopak, jeho pozícia silnie.

Dolár a svet

Položme si otázku: čo riadi politiku štátov? Odpoveď je jednoduchá: ich ekonomika. Čím viac krajina ekonomicky prosperuje, tým je vnútorne stabilnejšia a politicky agresívnejšia smerom do zahraničia. Naopak, ekonomický pokles prináša doma populizmus a politický chaos, v zahraničí stratu pozícií. Vidíme to teraz na Taliansku, Británii či USA. V histórii napríklad na fašistickom Nemecku. 

Položme si ďalšiu otázku: čo ovplyvňuje ekonomický rast? Z dlhodobého hľadiska najmä produktivita práce. No z krátkodobého hľadiska je to primárne množstvo nových úverov. A preto ešte prednedávnom mohli aj krajiny ako Grécko výrazne rásť - kým ich mal kto financovať.

Posledná otázka: v ktorej mene sa prefinancováva svet? Až polovica globálnych úverov je v amerických dolároch. Iba zvyšná polovica je v lokálnych menách. Dolár má totižto veľké množstvo výhod, ktoré zabezpečuje vysoko kvalitná banková infraštruktúra za ním stojaca. A tak, keď banky vidia svet pozitívne, rozdávajú dolárové úvery. Dolár oslabuje a svet rastie.

Nepochopenie dolára

Minulý týždeň Morgan Stanley či Goldman Sachs prezentovali analýzu o tom, prečo dolár pre najbližšie obdobie dosiahol svoj vrchol. Podľa nich, s tým ako americký ekonomický rast vrcholí, príliv investícií do USA sa zastaví. Následkom bude oslabenie dolára.

Toto myslenie poukazuje na fakt, ako doláru nerozumejú ani najväčšie banky sveta. Lepšie povedané ich analytici.  (Vlastný biznis banky nemá takmer nič spoločné s názormi jej analytikov).

A pritom by stačilo pozrieť sa na vzťah zmeny ekonomického rastu USA a sily amerického dolára. Zistili by sme, že korelácia medzi nimi je záporná – čím viac USA rastie, tým viac dolár oslabuje. A opačne – čím viac americká ekonomika klesá, tým viac posilňuje jej mena.

Problémy dolára

Ale dolár nemá pre svet iba výhody. Naopak, je to síce rezervná mena, no je založená na úverovom princípe. Znamená to, že keď sa globálny výhľad zhorší a banky prestanú svet financovať dolármi, každý sa dostane do problémov. Svet je totižto krátky na doláre, keďže neustále potrebuje prefinancovávať svoje existujúce masívne dolárové dlhy novými úvermi.

Znamená to, že keď sa zhoršuje ekonomický výhľad, zhoršuje sa aj financovanie dolárom, zrýchľuje sa ekonomický pokles, dopyt po dolári rastie. Následky pocíti finančný trh ale aj politická scéna.

Dolár je jednoducho palivo sveta vo všetkom dobrom aj zlom. Nie je dôležitejší faktor, ktorý by  ovplyvňoval svet ako dostupnosť peňazí – amerického dolára. A tá teraz nevyzerá dobre.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:41