StoryEditor

Prodi vyhral, ale čakajú ho ťažké časy

13.04.2006, 00:00
Romano Prodi a jeho stredoľavá koalícia sú víťazom talianskych parlamentných volieb. Aspoň podľa oficiálnych výsledkov.

Romano Prodi a jeho stredoľavá koalícia sú víťazom talianskych parlamentných volieb. Aspoň podľa oficiálnych výsledkov. Premiér Silvio Berlusconi víťazstvo opozície neuznal a požiadal o prehodnotenie vyše 80-tisíc hlasovacích lístkov, ktoré označili za neplatné.
Berlusconi sa nechce zmieriť s prehrou. Napriek tomu, že viacerí politici z jeho pravicovej koalície uznali porážku, taliansky premiér sa nevie vzdať moci. Spolu s predsedom postfašistickej Národnej aliancie Gianfrancom Finim tvrdia, že vlastne neprehrali. "Nemôžete tvrdiť, že on vyhral," pozrel sa Berlusconi na výsledok z druhej strany. Zároveň sa sťažuje na "temné stránky" volieb. To je zvláštne, pretože sa konali podľa ním vypracovaného volebného zákona, pod dohľadom jeho ministerstva vnútra. Podľa Berlusconiho nemôže Prodi vládnuť sám, pretože krajina je rozdelená na dve polovice. Pre premiéra dokonca prichádza do úvahy aj veľká koalícia podľa nemeckého vzoru. Aby ostal pri moci, je "Cavaliere" zrazu ochotný spojiť sa aj s idiotmi, ako nadával ľavicovým politikom a ich voličom počas predvolebnej kampane.
Berlusconi sa však mýli. Prodi a jeho koalícia môžu vládnuť sami a sčasti im k tomu pomohol práve premiér a jeho sporný volebný zákon. Ten Prodimu zabezpečil pohodlnú väčšinu v dolnej komore parlamentu napriek celkovému rozdielu len 25-tisíc hlasov. Prodiho problémom je však horná komora, ktorá je v Taliansku rovnako dôležitá. V senáte napokon vďaka hlasom zahraničných Talianov tiež zvíťazil, ale rozdiel len dvoch kresiel je nebezpečný. Prodiho musia podporiť poslanci z každej z jedenástich strán, od umiernených kresťanských demokratov po komunistov, aby mohol prijať akékoľvek zákony. Taliansko nutne potrebuje reformy na naštartovanie stagnujúcej ekonomiky a sanáciu rozpočtu, ale tie sa budú Prodimu presadzovať veľmi ťažko, pretože mu podmienky môžu klásť všetky strany jeho koalície.
Napriek tomu Prodi spojenectvo s pravicou odmieta a trúfa si vládnuť celých päť rokov. Pre Taliansko by bolo dobré, ak by malo stabilnú vládu, ktorá si uvedomuje výzvy spojené s globalizáciou a nezakrýva si oči pred problémami. Prodiho však čakajú ťažké úlohy -- musí sa snažiť zjednotiť krajinu, udržať pokope svoju rôznorodú koalíciu a zároveň uskutočniť nepopulárne reformy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 09:03