StoryEditor

Komentár HN: Ako ďalej, pán prezident?

29.05.2006, 00:00
Centrálna banka má byť inštitúcia nezávislá od politiky, založená čisto na odbornosti. U nás je to bohužiaľ je to len idea. Ťažko nepochybovať o jej nezávislosti, keď najvyšší riadiaci orgán banky nominuje vláda. Tá pred voľbami dosadzuje do bankovej rady svojich verných.

Centrálna banka má byť inštitúcia nezávislá od politiky, založená čisto na odbornosti. U nás je to, bohužiaľ, len idea. Ťažko nepochybovať o jej nezávislosti, keď osem z jedenástich členov najvyššieho riadiaceho orgán banky nominuje vláda. Tá pred voľbami dosadzuje do Bankovej rady svojich verných. Odbornosť Vladimíra Tvarošku, súčasného štátneho tajomníka ministerstva financií, však spochybnil málokto. Kritika jeho nominácie na post viceguvernéra centrálnej banky znela len z radov opozície a väčšinou sa vzťahovala na jeho mladý vek a pôsobenie po boku Ivana Mikloša. Nakoniec však Tvarošku odobrili v parlamente aj opoziční poslanci a návrh prešiel takmer jednohlasne. To bolo pred vyše dvoma mesiacmi. Posledný krok - vymenovanie, má urobiť prezident. Kancelária hlavy štátu však už tretí mesiac skúma, či Tvaroška spĺňa požiadavky na viceguvernéra a dohaduje sa o jednom papieri s Úradom vlády. Potrebuje doklad o dĺžke Tvaroškovej riadiacej praxi vo finančnej inštitúcii.
Celé tieto ťahanice zaváňajú pokazeným predvolebným gulášom. Upriamiť dôležitosť na funkciu prezidenta v čase pred parlamentnými voľbami sa iste hodí. Navyše, je otázne, ako by vnímali voliči s prezidentom spriaznenej strany informáciu o tom, že Gašparovič schválil Miklošovho nominanta. Centrálna banka sa tak ešte viac stáva centrom politických čachrov.
Dnes už nikto nevie, ako dlho bude centrálnej banke chýbať kľúčový zástupca pre menovú politiku. Zopár dní, týždňov či mesiacov. Zrejme celý proces ovplyvní aj rýchlosť poštového doručovateľa medzi prezidentom a vládou a čas hlavy štátu zaoberať sa otázkou viceguvernéra. Zákonná lehota, dokedy musí prezident viceguvernéra vymenovať, neexistuje. Navyše, pokiaľ prezident nezistí, že Tvaroškova prax nie je dostatočná, bude treba nájsť nového kandidáta. Jeho nomináciu by musel schváliť nový parlament a pravdepodobne by ho už vyberala aj nová vláda.
Preveriť odbornosť a prax na takom dôležitom poste ako je viceguvernér NBS je iste dôležité. Škoda len, že napríklad zákon nie je už taký náročný na funkciu prezidenta. Prezidentský kandidát musí spĺňať len jednu podmienku - ročník narodenia. Nie je to trochu málo? Nebolo by vhodné, keby kandidáti museli ovládať aspoň angličtinu, mali prax v diplomacii, prípadne museli mať lekársky doložené, že ich často nezrádza pamäť? Slovensko by sa tak mohlo vyhnúť niektorým faux paux na medzinárodnom poli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:19