Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Ronald Ižip: Stimuly dostimulovali. Prichádza Moderná monetárna teória

18.03.2019, 23:00
Teória hovorí, že štát nepotrebuje vyberať dane. Dane sú dobré iba na brzdenie vysokej inflácie.

Malo to byť obrovské kombo stimulov. V časoch, keď ekonomika a finančné trhy v roku 2008 kolabovali, Federálny rezervný systém zaviedol prvé kolo kvantitatívneho uvoľňovania a znížil úrokové sadzby na nulu. Obama prišiel so Zákonom o obnove, ktorý priniesol fiškálne stimuly vo výške 5 percent HDP. A to bol len začiatok.

Nasledovali ďalšie kolá QE v USA, Európe aj Japonsku. Prišli ešte väčšie čínske stimuly, Abenomika a Trumpove daňové škrty. Svet je za poslednú dekádu prestimulovaný krížom-krážom. Výsledok? Najnižší dekádny ekonomický rast v histórii – horší ako počas Veľkej inflácie v 70. rokoch či dokonca počas Veľkej depresie v 30. rokoch. Jednoducho, v roku 2007 sa niečo zlomilo, nenávratne.

Moderná monetárna teória (MMT)

Priekupník MMT Warren Mosler začal nad teóriou rozmýšľať v 70. rokoch, keď pracoval ako obchodník na Wall Street. Svoje poznatky využil v 90. rokoch, keď vsadil na myšlienku, že bankrot Talianska nenastane. Kým iní vládne dlhopisy predávali, on sa stal ich najväčším držiteľom. Mal pravdu - zarobil 100 miliónov dolárov.

Získal  na myšlienke, že krajina, ktorá emituje svoju vlastnú menu, nikdy neskrachuje – svoj dlh môže kedykoľvek vykúpiť novo natlačenými peniazmi. Táto myšlienka sa stala základom MMT.

Teória hovorí, že štát nepotrebuje vyberať dane. Dane sú dobré iba na brzdenie vysokej inflácie. Štát, pokiaľ chce naštartovať ekonomický rast, začne tlačiť nové peniaze. Svoje výdavky tak bude financovať novými nekrytými peniazmi. Keď sa ekonomický rast nakopne, začne opäť zdaňovať.

V teórii je teória a prax totožná; v praxi nie. Napriek tomu, že MMT podporuje niekoľko ekonómov a radikálnych socialistov, väčšina je proti. Dokonca aj takému progresívcovi ako je Paul Krugman príde myšlienka príliš radikálna. Hovorí, že hrozí hyperinflácia. Centrálna banka a vláda nie sú oddelené pre nič za nič. Ak sa zo systému odstrihne trh, nestabilita je garantovaná. 

MMT a budúcnosť

To však neznamená, že MMT nemá budúcnosť. Čím ďalej, tým viac ekonómov a politikov si začína uvedomovať, že súčasná monetárna a fiškálna politika sú neúčinné. Ak sa bude situácia ďalej dlhodobo zhoršovať, čo je pravdepodobné, prídu na rad ďalšie experimenty a radikálne kroky.

Samotná fiškálna a ani monetárna politika situáciu nevyriešia. Japonsko je príkladom, že ani vládny dlh 250 percent HDP a neustále QE nedokážu naštartovať ani infláciu a ani rast. Hodnota dlhu pokračuje v raste a vytvára deflačné tlaky.

Jediná šanca na elimináciu dlhu je inflácia. Preto sa hovorí o cielení cenovej hladiny. No infláciu sa nepodarí naštartovať ináč ako peniazmi z helikoptéry. MMT ide ešte ďalej – na čo rozhadzovať peniaze z helikoptéry, keď si štát (USA) môže priamo vytlačiť bilión (USD) a rovno zaň postaviť novú diaľnicu naprieč krajinou. Komu by to ublížilo?

01 - Modified: 2019-04-25 20:25:32 - Feat.: - Title: Veľké divadlo pokračuje 02 - Modified: 2019-04-11 20:22:00 - Feat.: - Title: Dokedy bude ropa rásť? 03 - Modified: 2019-04-04 20:20:04 - Feat.: - Title: Rast svetového dlhu brzdí 04 - Modified: 2019-03-28 20:20:21 - Feat.: - Title: Centrálne bankovníctvo v kríze 05 - Modified: 2019-03-21 20:19:12 - Feat.: - Title: Opatrná vízia a silné dlhopisy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:06