StoryEditor

Radiácia = neodvratná smrť?

02.05.2006, 00:00

Organizácii Greenpeace nemožno uprieť, že svojím tlakom prispela k zvýšeniu bezpečnosti jadrových elektrární. Počas kampane pri 20. výročí černobyľskej tragédie však zdôrazňovala len to, čo sa jej hodilo, čo nie, o tom pomlčala.
Najnovšie naservírovala tézu: štáty OECD dospeli k záveru, že bezpečnosť našich jadrových elektrární sa nedá zvýšiť ani rozsiahlou modernizáciou, preto Európska únia požiadala o ich odstavenie.
Čo na tom, že presne tak sa vyjadrili ešte v roku 1992 štáty G7, hoci následne západní experti priznali, že to nie je pravda? Jadrové bloky elektrárne V1 prešli rozsiahlou obnovou. Ich činnosť ocenila aj previerka Asociácie dozorov krajín EÚ nad jadrovou bezpečnosťou. Pred jej verdiktom Greenpeace sľúbila, že ho bude rešpektovať. Smola. Asociácia sa totiž o našich elektrárňach vyslovila pozitívne. To Greenpeace nevzala do úvahy, nerešpektovala to ani únia a reaktory prikázala odstaviť.
"V zásade platí, že žiadna, ani tá najmenšia dávka (ožiarenia) nie je úplne bezpečná, vždy zvyšuje riziko úmrtia," vyhlásila tiež v týchto dňoch organizácia. Ale čo ak vedci dokážu, že nízke dávky žiarenia zvyšujú odolnosť organizmu? Podobne, ako keď sa zvýši jeho imunita proti chorobe, proti ktorej sa zaočkuje. Ukazuje sa, že pri malých dávkach žiarenia môže byť intenzita opravných mechanizmov v organizme vyššia ako jeho poškodenia. Je to síce téma pre expertov, ale experimenty už mnohé potvrdili. Naša dnešná radiačná hygiena však stavia len na lineárnej závislosti medzi dávkou ožiarenia a jej nepriaznivým účinkom na organizmus. Je to však naozaj tak? Lebo nič nebýva celkom biele ani čierne. A nemusí byť ani green.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 13:01