StoryEditor

Stačí ministerstvo financií

13.07.2005, 00:00
Slovenský rozhlas na tento rok nedostal peniaze na zahraničné vysielanie. Zákon o rozhlase však predpokladá, že štát ho financuje. Napriek tomu riaditeľ rozhlasu chce zahraničné vysielanie od augusta vypnúť. Rozhlas už od začiatku roka výrazne obmedzil vysielanie na stredných vlnách, hoci aj na to má podľa zákona prispievať štát. Odborníci vedia, že plošné vysielanie na stredných vlnách nemá zmysel. Sú však vplyvné skupiny, ktoré sa ho snažili udržať. Jediný, kto mal z neho osoh je Slovak Telecom.

Slovenský rozhlas na tento rok nedostal peniaze na zahraničné vysielanie, hoci Zákon o rozhlase vysielanie programov do zahraničia zaraďuje medzi jeho hlavné činnosti. Napriek tomu riaditeľ rozhlasu chce zahraničné vysielanie od augusta vypnúť. Rozhlas už od začiatku roka výrazne obmedzil vysielanie na stredných vlnách, hoci aj na to má podľa zákona prispievať štát. Odborníci vedia, že plošné vysielanie na stredných vlnách nemá zmysel. Sú však vplyvné skupiny, ktoré sa ho snažili udržať. Jediný, kto mal z neho osoh, je Slovak Telecom.
Pokiaľ ide o zahraničné vysielanie, má význam pre propagáciu štátu a krajanskú politiku. Tá je zakotvená dokonca aj v Ústave SR. Zahraničné vysielanie udržujú aj iné štáty. Je zaujímavé, že na propagáciu Slovenska sa tento rok cez príspevkovú organizáciu ministerstva hospodárstva vynaloží 700 miliónov korún. Majú plynúť najmä na zviditeľnenie našej krajiny ako turistickej destinácie. Prečo by však nemohlo ísť napríklad päť percent z tejto sumy na zahraničné vysielanie?
Slovenský rozhlas by mal aj tak zoštíhlieť, to vedia aj na ministerstve kultúry. Na druhej strane, Slovensko trpí deficitom verejných služieb, mnohé z nich tento rezort riadi. Nie je ich však z čoho financovať. Dostávame sa tak do situácie, keď supervízorom fungovania verejných služieb, a koniec koncov aj mnohých inštitúcií, je ministerstvo financií. Čo však robia príslušné ministerstvá a ako sa na to pozerá Rozhlasová rada a Rada pre vysielanie a retransmisiu? Na ministerstvo financií sa naučili vyhovárať aj koncepčné odbory rezortov. Vraj miklošovci nechcú uvoľniť peniaze na to či na iné. Platí to nielen pri zavádzaní nových verejných služieb, ale aj pri spracúvaní koncepcií všetkého možného. Rezorty tvrdia, že nedokážu pripraviť rôzne koncepcie, lebo nevedia, koľko štátnych peňazí na budúcich päť rokov dostanú. Bolo to tak pri energetickej politike, keď išlo o podporu obnoviteľných zdrojov. Podobná situácia je aj s podporou biopalív. V tejto situácii, ktorá vypovedá o slabosti vládnucej koalície, sa natíska anarchistické riešenie: mnohé útvary ministerstiev treba zrušiť, stačí, keď zostane ministerstvo financií a nech ono riadi príspevkové organizácie či iné verejnoprávne inštitúcie iba cez rozpočet.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:23