StoryEditor

Ale kráter zostane

14.02.2007, 23:00

Nový Zákonník práce "nebude mať negatívny dosah na štátny rozpočet a na ostatné verejné rozpočty, nemá vplyv na zamestnanosť, tvorbu pracovných miest, hospodárenie podnikateľskej sféry, obyvateľstvo, ani dosah na životné prostredie". Tvrdí to dôvodová správa ministerstva práce k novelizácii základného kameňa pracovnej legislatívy na Slovensku.
Ak by sme verili tvrdeniu predkladateľa, tak ministerstvo akoby pracovalo mesiace na niečom úplne zbytočnom, čo vlastne nič nezmení a všetko zostane po starom. Pretože ťažko čakať, že ak niekto plánuje rozdúchať vietor, tak výsledkom bude, že "ani lístok sa na strome nepohne".
Opak je však pravdou. Už len tým, že Zákonník práce chce z takzvaných živnostníkov z donútenia robiť zamestnancov (asi už nie z donútenia), mala by sa zmeniť výška odvodov platených do Sociálnej poisťovne. Očakávať, že nik z týchto ľudí nebude pracovať načierno, keď jeho zamestnávateľ príde o možnosť platiť nižšie odvody, je asi tiež naivné.
Negatívny dosah na štátny rozpočet ministerstvo tiež nenašlo. To, že aspoň časť zamestnancov verejnej správy, ktorí majú dostať v tomto roku výpoveď, môže dostať práve kvôli Zákonníku práce pri odchode viac peňazí, je asi niečím takým zanedbateľným, že to spomínať ani netreba.
Počas druhej svetovej vojny dostala jedna z amerických bojových lodí priamy zásah do delovej veže japonským lietadlom - kamikadze. Jej posádka nahlásila veliacej lodi, že "škody opravíme štetcom". Pilot - samovrah mal smolu, trafil najlepšie chránené miesto na lodi.
Ministerstvo práce sa tvári podobne: akoby plánovalo gumipuškou strieľať na predný pancier tanku s tým, že sa predsa nič nemôže stať...
Lepšie by však bolo, ak by si dokázalo uvedomiť, akú zbraň dostalo do rúk a snažiť sa ňou narábať zodpovedne. Lebo terajší prístup môže skončiť tak, že síce zákonník nemal oficiálne na nič dosah, len kráter po ňom zostane veľmi veľký.

Lukáš Pardubský, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-04-27 22:34:55 - Feat.: 0 - Title: Bez investora by fabrika upadla
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 16:51