StoryEditor

Maďarská tvrdá ruka funguje

19.12.2007, 23:00
Autor:
Martin EhlMartin Ehl

Maďari už platia u lekára, na vysokej škole, majú vyššie ceny energií. Teraz si budú musieť zvykať aj na zdravotné poisťovne so súkromným kapitálom. Premiér socialisticko-liberálnej vlády, červený miliardár Ferenc Gyurcsány, napriek odporu vo vlastnej postkomunistickej strane presadzuje úsporné opatrenia, aby zachránil krajinu pred bankrotom. Do toho, aby úsporné balíčky boli skutočnými reformami, ho tlačí menší koaličný partner -- liberáli. Ekonómovia sú zatiaľ opatrní pri hodnotení, ale na ich prekvapenie začínajú maďarské balíčky prinášať výsledky.
Po prvé, zadlženie sa znižuje. Deficit verejných rozpočtov už predstavuje len 5,8 percenta HDP. Ešte vlani to bolo vyše deväť percent HDP. Ekonomika dramaticky spomalila rast. Vláda však tvrdí, že to zodpovedá jej predpokladom. Rýchlejší rast očakáva asi o tri roky.
Po druhé, ukázalo sa, že staviť na zdravotníctvo ako na pilier reforiem bolo úspešné. Ferenc Gyurcsány tohto roku v apríli v rozhovore pre HN vysvetľoval, že zahrnutím "čiernych duší" do systému zdravotníctva sa objasní, kto platí a kto sa len vezie.
"Každý musí ísť raz k lekárovi," usmieval sa premiér. A keď platíte poistné, musíte mať príjem a z neho odvádzať dane. O to sa už úrady postarajú. Jednoduchá logika. Na jeseň prišli dve správy. Doteraz monopolný poskytovateľ zdravotných služieb po prvý raz po rokoch oznámil, že jeho rozpočet je v pluse. A do systému sa prihlásilo pol milióna nových klientov. V pondelok presadený zákon označil Gyurcsány za kľúčový a najdôležitejší. Spacifikoval kritikov v strane, ktorí sú vydesení nízkou podporou v prieskumoch verejnej mienky.
O neochvejnom postavení predsedu vlády svedčí aj fakt, že počas pondelkového zasadania po zdravotníctve zľahka prešli aj mnohé ďalšie zákony -- štátny rozpočet, Lisabonská zmluva (ako prvá v EÚ) alebo referendum o poplatkoch u lekára.
A ešte raz zdravotníctvo. Po zimnej prestávke maďarská opozícia opäť na jar naštartuje svoju mašinériu, hlasovať sa bude o ekvivalente sedemdesiatich korún za návštevu u lekára. Otázkou je, akú bude mať opozícia podporu.
Slabá účasť na protestoch tento týždeň môže súvisieť s prípravou na vianočné sviatky, ale tiež to môže byť príznak toho, že jedna strana hlbokého vnútromaďarského spoločenského konfliktu sa pomaly unavuje a zmieruje s nevyhnutným -- že krajinu treba zásadne meniť.
Socialisti sú momentálne v prieskumoch na dne, ale za dva roky už môže byť situácia úplne iná. Zadlženie poklesne, ekonomika porastie rýchlejšie a ľudia si zvyknú, že niektoré veci jednoducho nie sú zadarmo. Gyurcsányove kroky potvrdzujú, že reformy -- áno, nebojme sa ich už tak pomenovať -- sa robia až v najťažších chvíľach. A že treba byť tvrdý.
Dnes v strednej Európe obdivujeme reformátora Dzurindu, ktorého hlavnou metódou bol nákup poslancov v parlamente. Zajtra to možno bude Gyurcsány. A metóda? Ponúka sa niečo na spôsob rúbania lesa a lietania triesok.

Martin Ehl, komentátor HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 10:20