StoryEditor

Vlastenectvo sa nedá vynútiť falšovaním dejín

06.01.2008, 23:00

Z rozhovoru denníka Új Szó s Eduardom Chmelárom, historikom a publicistom, vyberáme:
Môžu posledné vyhlásenia predsedu vlády zvýšiť národne povedomie Slovákov?
Spoločnosť potrebuje zdravé vlastenectvo, ale to sa nedá vynútiť, nariadiť zhora, a najmä nie takými metódami, ako to robí slovenská vláda, živením mýtov a legiend a neraz falšovaním dejín. Neviem, či sa mám smiať alebo plakať nad vyhláseniami predsedu vlády. Je isté, že takto nie je možné dosiahnuť žiadne zvýšenie národného povedomia, iba sa vyostrujú nezhody medzi tými, ktorým je takáto zastaraná rétorika z 19. storočia neprijateľná, a tými, ktorí ju prijímajú. Vlastenectvo má stáť na základoch, ktoré berú ohľad na udalosti 21. storočia, a nie na takých celkom smiešnych základoch, ktoré by som ani nenazval historizujúcimi, ale skôr mýtickým štýlom. Niekedy mám dojem, že predseda vlády si ani neuvedomuje, čo hovorí. Nazdáva sa, že ak povie, že vzorom jeho vlády je Jánošík, tak urobil hrdinský čin, pritom v očiach vzdelaných ľudí sa javí skôr ako nevzdelanec.

Fico hovoril namiesto o starých Slovanoch o starých Slovákoch...
Pojem starí Slováci je absolútny nezmysel, hoci dejiny v tomto zmysle sa snažili vždy falšovať. V období Československa prezentovali Veľkomoravskú ríšu ako prvý spoločný štát Čechov a Slovákov, čo je podobný nezmysel ako hovoriť o starých Slovákoch, ba dokonca o Veľkoslovenskej ríši. V 9. storočí nemohlo byť ani reči o žiadnom národe v modernom ponímaní. Aj pojem národného budenia je mýtický. Moderné národy sa vytvárali na konci 18. storočia a dali sa na cestu rozpoja pod vplyvom Veľkej francúzskej revolúcie.

Új Szó 4. januára 2008

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 15:34