StoryEditor

Vízová kompenzácia

21.06.2007, 00:00

Ukrajina by bola najradšej, keby jej EÚ poskytla jasnú a konkrétnu perspektívu členstva. Podľa Kyjeva by takýto prísľub mala obsahovať už aj pripravovaná dohoda o vzájomnej spolupráci Ukrajina a EÚ. Ukrajinskí predstavitelia si totiž myslia, že by to mohlo ešte viac posilniť motiváciu občanov a odhodlanie pokračovať na ceste približovania sa k úrovni v členských štátoch únie.
Na všeobecné rozčarovanie Ukrajiny však EÚ nie je tomuto teraz priveľmi priaznivo naklonená. Ba je až podráždená, ak to v Kyjeve znovu a znovu opakujú. Nielen preto, že únia má sama vážne problémy s fungovaním vlastných inštitúcií a rozpormi medzi jej členmi. Ale aj preto, že Ukrajina ešte stále nie je členom Svetovej obchodnej organizácie. To by podľa všetkého mohlo výrazne zjednodušiť ich spoločné hospodárske a obchodné kontakty, čo by zase umožnilo prejsť na voľné obchodovanie medzi Ukrajinou a členmi EÚ.
Čiastočnou útechou či kompenzáciou môže byť však pre Kyjev dohoda s EÚ o výraznom zoslabení vízového režimu EÚ pre obyvateľov Ukrajiny. Jej politici by samozrejme neboli proti úplnému zrušeniu víz pri cestách Ukrajincov za prácou, biznisom, štúdiom, ale aj turistikou do krajín EÚ. Avšak Ukrajina na to ešte nedozrela. Napriek všetkému vydávanie víz pre Ukrajincov do štátov EÚ by sa malo predĺžiť z doterajších 90 dní pobytu na 180 dní a bude stať 35 dolárov. Nové pravidlá majú vstúpiť do platnosti od budúceho roku. Široký okruh Ukrajincov v rôznych profesiách, nielen diplomati či politici, však víza nebude potrebovať. Budú mať na to právo aj pri návštevách príbuzných a rôznych akcií v zahraničí, ale recipročne aj pri cestách do 50 kilometrov od hranice so susednými štátmi vrátane Slovenska.
Ukrajina zároveň musela súhlasiť aj s podpisom readmisnej dohody s EÚ o vydávaní a preberaní nelegálnych migrantov či už z tretích krajín alebo aj Ukrajincov. Kyjev sa totiž predtým dlho zdráhal súhlasiť s touto dohodou, ktorá je aktuálna práve v súvislosti s plánovaným vstupom Slovenska do Schengenu. Je to o to dôležitejšie, že hranica SR s Ukrajinou bude potom jediná, ktorú budú naši pohraničníci a colníci kontrolovať od januára 2008.
V neprospech väčšieho zblíženia EÚ a Ukrajiny však hovorí aj stále napätá a nevypočítateľná vnútropolitická situácia pred predčasnými parlamentnými voľbami. Zapríčinili ich spory prezidenta Juščenka s premiérom Janukovyčom. Takže treba ešte počkať aj na to, aká vláda v Kyjeve vzíde z jesennýchvolieb a či to ukončí napätie v krajine.

Martin Benko, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:43