StoryEditor

Chudobné sú predovšetkým ženy

14.12.2003, 23:00
Ženy na dôchodku, ale aj na materskej dovolenke, teda pomerne veľká skupina obyvateľstva, jednoducho nemajú žiadnu politickú reprezentáciu, ktorá by presadzovala ich potreby a záujmy. V krajine, kde je zastúpenie žien v politike naozaj minimálne, to však nemožno považovať za nič prekvapujúce.

Sociológovia už dlhšie poukazujú na to, že rastie počet žien s podpriemernými príjmami. Príčin je viacero, pričom len ich časť je dôsledkom demografického vývoja. Ženy žijú dlhšie ako muži, na Slovensku je to v priemere 77,6, kým u mužov len 69,5 roka. Tento fakt sa prejavuje vyšším počtom žien v poproduktívnom veku. Okrem iného to znamená, že je omnoho viac vdov ako vdovcov. V roku 2002 bolo v SR v poproduktívnom veku celkovo 999 871 ľudí, z toho však až 663 135 žien. Ženy zároveň pracujú kratšie ako muži, najčastejšie kvôli starostlivosti o deti. Dôsledkom je nižší dôchodok. Podeň sa však podpisuje aj sústredenie žien v sektoroch s nízkou cenou práce, ale aj stále pretrvávajúce nižšie platy žien aj v sektoroch s vyššou a vysokou cenou práce. A to napriek zákazu týchto praktík i tomu, že Ústava SR, okrem iného, proklamuje aj rovnosť žien a mužov. Dokonca aj Výbor OSN pre ľudské práva prednedávnom Slovensku vyčítal nedostatočnú ochranu žien a Rómov.
Je však veľmi pravdepodobné, že nová legislatíva, ktorá je súčasťou reformy sociálneho, dôchodkového, daňového a zdravotného systému, postavenie žien v spoločnosti ešte zhorší. Zásluhový dôchodkový systém bude pre ženy na materskej dovolenke znamenať výpadok minimálne vo výške odvodov do dôchodkového systému, ktorý pocítia až v dôchodkovom veku. Zvýšením a vyrovnaním veku odchodu do dôchodku spoločnosť jasne hovorí, že výchova novej generácie už nebude považovaná za niečo, čo je hodné ocenenia. Povinnosť zamestnávateľa hradiť zamestnancovi prvých desať dní práceneschopnosti, a teda aj ošetrovanie člena rodiny, veľmi pravdepodobne povedie k ešte väčšej snahe prepúšťať alebo nezamestnávať tehotné ženy a ženy s malými deťmi. Nezamestnanosť sa okrem iného prejaví aj na nižších odvodoch do sociálneho systému, čo sa žene opäť "zúročí" v dôchodku. Horšie na tom opäť budú slobodné matky, ktorých počet ustavične narastá. Ak budú na materskej dovolenke, alebo budú nezamestnané, nebudú si môcť uplatňovať ani odpočítateľný daňový bonus, čo bude mať priame dosahy aj na dieťa. Ústava SR však v článku 41 doslova hovorí, že "deti narodené v manželstve i mimo neho majú rovnaké práva".
Pre tieto fenomény existuje aj odborný termín -- feminizácia chudoby. Pokles počtu narodených detí a jeho fatálne následky na celkovú demografiu spoločnosti je za takýchto okolností len priamym a ľahko predvídateľným dôsledkom. Skutočnosť, že na Slovensku s 5,3 milióna obyvateľov sa koncom 90. rokov narodilo menej detí ako v roku 1919, keď malo len necelé tri milióny obyvateľov, možno len sčasti vysvetľovať zmenou civilizačných návykov a hodnotových priorít súčasnej populácie. V trhovom prostredí, ktoré sa štát čoraz menej snaží vyvažovať sociálnou politikou, sa materstvo a všetko s ním spojené stáva len veľmi ťažko prekonateľnou nevýhodou. Kto môže, snaží sa jej vyhnúť.
Nezanedbateľným faktom a pravdepodobne aj jednou z príčin tohto stavu je to, že ženy na dôchodku, ale aj na materskej dovolenke, teda pomerne veľká skupina obyvateľstva, jednoducho nemajú žiadnu politickú reprezentáciu, ktorá by presadzovala ich potreby a záujmy. V krajine, kde je zastúpenie žien v politike naozaj minimálne, to však nemožno považovať za nič prekvapujúce.
-------------------------
Ženy na dôchodku, ale aj na materskej dovolenke, teda pomerne veľká skupina obyvateľstva, jednoducho nemajú žiadnu politickú reprezentáciu, ktorá by presadzovala ich potreby a záujmy. V krajine, kde je zastúpenie žien v politike naozaj minimálne, to však nemožno považovať za nič prekvapujúce.
----------------------

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:50