StoryEditor

Život vo svete, kde sa musíme dohodnúť

07.05.2008, 00:00

Dnešnému svetu nedominuje jedna, dve, ba ani niekoľko veľmocí, ale skôr ho ovplyvňujú desiatky štátnych a neštátnych aktérov uplatňujúcich rozličné právomoci. Dvadsiate storočie, ovládané najprv hŕstkou štátov, potom počas studenej vojny dvojicou krajín a vo finále na jeho konci americkou prevahou, vystriedalo storočie dvadsiate prvé. V tom už nedominuje nikto. Nazvime ho nepolárnym.
Tento stav zapríčinili tri faktory. Po prvé, niektoré štáty získali moc v spojení s nárastom svojho ekonomického vplyvu. Po druhé, rolu všetkých štátov oslabila globalizácia, lebo ostatným entitám umožnila akumulovať významnú moc. A po tretie, americká zahraničná politika urýchlila relatívny úpadok USA v porovnaní s ostatnými. Výslednicou je svet, v ktorom sa moc nekoncentruje, ale rastúcou mierou sa rozprestiera.

Zabráňme chaosu
Vznik nepolárneho sveta sa môže prejaviť predovšetkým negatívne, pretože komplikuje vytváranie kolektívnych reakcií na akútne regionálne a globálne výzvy. Väčší počet tých, ktorí rozhodujú, komplikuje rozhodovanie. Nepolarita tiež zvyšuje počet aj potenciálnu závažnosť hrozieb, či už ide o nevypočítateľné štáty, teroristické skupiny alebo milície.
Ak je však nepolarita nevyhnutná, jej ráz už nie. Pri formovaní nepolárneho sveta sa dá - a je to aj vhodné - veľa urobiť. Poriadok však nevzniká sám od seba. Práve naopak, ak to necháme na sebavývoj, nepolárny svet bude postupom času získavať chaotický charakter.
Nedovoliť šírenie jadrových zbraní a jadrových materiálov je asi rovnako dôležité ako všetky ostatné súbory opatrení. Ak budú zriadené medzinárodne spravované banky obohateného uránu a vyhoreného paliva, štáty by mohli získať prístup k jadrovej energetike bez toho, že by sa im dostal do rúk materiál vhodný na výrobu bômb. Štátom, ktoré by sa inakšie mohli ocitnúť v situácii, aby rozvíjali svoj vlastný jadrový program iba preto, aby kontrovali svojim susedom, by bolo možné poskytnúť bezpečnostné záruky a obranné systémy. Dajú sa tiež zaviesť masívne sankcie, ktoré ovplyvnia správanie tých štátov, ktoré by rady získali jadrové zbrane.

Zatláčanie terorizmu
Boj proti terorizmu je tiež nevyhnutný, ak sa nepolárna éra nemá premeniť na moderný vek temnoty. Jestvuje veľa spôsobov, ako súčasné teroristické organizácie oslabiť pomocou výzvedných služieb, cez nástroje vymáhania práva a vojenského potenciálu. Bude to však vopred prehratá partia, ak nebudeme schopní urobiť niečo na obmedzenie náboru nováčikov - teroristov.
Rodičia, náboženské osobnosti a politickí lídri musia zobrať terorizmu legitimitu zahanbovaním tých, ktorí ho schvaľujú. Ešte dôležitejšie je, aby vlády našli spôsoby integrácie odcudzených mladých mužov a žien do spoločnosti, čo si však žiada väčšiu politickú slobodu a ekonomické príležitosti.
Takisto obchod môže byť v nepolárnom svete veľkou silou v prípade, že štátom vštepí záujem, aby sa vyhýbali konfliktom. Potom to bude vytvárať väčšie bohatstvo, posilňovať základy domáceho politického poriadku a súčasne aj znižovať riziko, že sa štát zrúti. Kvôli tomuto je potrebné prostredníctvom vyjednania globálneho usporiadania, ktoré obmedzí dotácie a colné či iné prekážky obchodu, rozšíriť pôsobnosť Svetovej obchodnej organizácie.
V podobnom rozsahu bude zrejme nevyhnutné úsilie na zabezpečenie vytrvalého prúdu investícií. Métou by malo byť založenie Svetovej investičnej organizácie (SIO), ktorá by cez podporu cezhraničných kapitálových tokov minimalizovala riziko, že by činnosti, ktoré sú takisto ako obchod ekonomicky prínosné a budujú politické hradby proti nestabilite, potláčali "investičný protekcionizmus". Takáto SIO by mohla nabádať investorov k transparentnosti, určovať, kedy je národná bezpečnosť oprávneným dôvodom na zabránenie či obmedzenie investícií, a zaviesť mechanizmus riešenia sporov.

Mnohostrannosť má budúcnosť
Viac úsilia bude potrebné venovať aj prevencii proti skolabovaniu štátov a riešeniu následkov. USA a ďalšie vyspelé krajiny by mali posilniť svoje vojenské kapacity, aby sa dokázali vyrovnať s tým druhom hrozieb, ktorým čelia v Iraku a Afganistane. Ďalej ustanoviť fond talentovaných civilistov, ktorí by sa podieľali na základných úkonoch budovania štátu. Podstatná bude tiež rozsiahlejšia ekonomická a vojenská pomoc, ktorá zvýši schopnosť štátov plniť svoje povinnosti voči občanom a susedom.
V nepolárnom svete bude nevyhnutný multilateralizmus. Aby bol však úspešný, bude sa musieť modifikovať tak, aby v sebe zahŕňal nielen veľmoci. Prebudovať by sa mala Bezpečnostná rada OSN aj skupina G8, aby reflektovali súčasný svet, nie éru po roku 1945, a ďalej bude potrebné zvážiť účasť neštátnych aktérov v mnohostranných organizáciách.
Multilateralizmus možno bude musieť byť menej komplexný a menej formálny, aspoň sprvoti. Okrem organizácií bude nevyhnutné spájanie do sietí. Zabezpečiť, aby všetci súhlasili so všetkým, bude ťažké, namiesto toho by sme mali rozmýšľať o dohodách menšieho počtu aktérov o užších cieľoch.
Istým vzorom je tu obchod, pretože vákuum, ktoré vzniklo neschopnosťou zatvoriť globálne kolo obchodných rokovaní, vypĺňajú bilaterálne a a regionálne dohody. To isté platí pre zmenu klímy - ako priechodná sa môže ukázať dohoda o vybraných aspektoch problému (napríklad odlesňovanie) alebo o angažovaní sa iba niektorých krajín (napríklad hlavných producentov uhlíka). Lebo dohoda, ktorá by objala všetky krajiny a chcela riešiť všetky otázky, môže byť nedosiahnuteľná.
Príkazom dňa asi bude výberový multilateralizmus. Nie je síce optimálnym, ale v nepolárnom svete sa to najlepšie riešenie môže ukázať ako nepriateľ možného.

Richard Haass, predseda americkej Rady pre zahraničné vzťahy. Text je výberom zo state, ktorá vyjde v najbližšom vydaní Foreign Affairs.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:24