StoryEditor

Krok vlády chybným smerom

30.12.2008, 23:00

Rušné decembrové predvianočné dni už tradične priniesli niektorým firmám finančné hody. Na troch zasadaniach vláda schválila investičnú pomoc pre tri podniky -- Brovedani Slovakia, Magneti Marelli Powertrain Slovakia a Volkswagen Slovakia v celkovej hodnote 24,7 mil. eur (743,7 mil. Sk). Vo všetkých prípadoch ide o formu úľavy na dani z príjmu právnických osôb, zväčša rozloženú na viacročné obdobie.
Tento rok bol na rozdiel od nedávnej minulosti okorenený svetovou finančnou krízou. Aby vláda ukázala, že veci drží pevne v rukách, rozhodla sa prilepšiť veľkým firmám a takto ich motivovať vytvárať nové pracovné miesta. Konkrétne, v týchto troch prípadoch má vzniknúť v nasledujúcich rokoch 1 198 pracovných miest, pričom výška pomoci na jedno pracovné miesto je 20 606 eur (620 790 Sk). Nové pracovné príležitosti vzniknú na západnom Slovensku (86 percent z celkového počtu) a na východnom Slovensku (14 percent).
Popri výstavbe novej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach či mohutnej rekonštrukcii Bratislavského hradu majú byť práve investičné stimuly receptom vlády na riešenie dosahov finančnej krízy. Ide o svojrázny prístup. Keď sa pozrieme na tieto aktivity podrobnejšie, vyplýva z nich opak zámeru. Vláda vôbec nehľadí na záujmy krajiny, ale netransparentne a zaujato rozdeľuje štátne prostriedky. Veď aká to je pomoc pre občanov, keď je ochotná vziať z kasy všetkých takmer 25 miliónov eur, prideliť ich trom firmám, aby v nasledujúcich rokoch vytvorili necelých 1 200 pracovných miest, jedno za vyše 20-tisíc eur? Navyše, keď to robí dominantne na najrozvinutejšom západnom Slovensku?
Na priklepnutej decembrovej investičnej pomoci zaráža ďalšia vec. Vláda súka peniaze do automobiliek a dodávateľských firiem, hoci práve v čase krízy treba oslabovať silnú orientáciu na toto odvetvie. Ak k tomu pribudne ďalšia pomoc pre spoločnosť Kia Motors, ktorá už avizovala rozšírenie výroby motorov v Žiline, potom sa odkázanosť slovenskej ekonomiky od automobilovej výroby ešte viac zvýši.
Časy, keď bolo treba motivovať veľké automobilky, aby rozbehli výrobu na Slovensku, sú dávno preč. Zvýšená podpora vlády mala už pred finančnou krízou smerovať do vzdelania, vedy, výskumu, aby sa viac zužitkúval mozog, nielen ruky slovenských pracovníkov. Dnes je táto potreba ešte naliehavejšia, ale ako vidíme, na vládnej politike sa nič nemení.
Ekonómi dobre vedia, že Slovensko je veľmi citlivé na situáciu na vývozných trhoch, ktoré dnes stagnujú, a preto bude úspešný hospodársky vývoj v najbližšom čase zachraňovať domáca spotreba. Inými slovami, treba viac rozprúdiť ekonomické aktivity medzi našimi firmami. Decembrové investičné stimuly tomu nepomôžu, treba vykonať úplne iné kroky. Musí ísť o opatrenia plošne zasahujúce celý podnikateľský stav, aby mal motiváciu rozvíjať sa. Vhodné sú napríklad opatrenia v oblasti daní alebo odvodov. Opatrenia, kde nerozhoduje veľkosť alebo pôvod investície. Každý počin je pre domácu spotrebu dôležitý, či ide o investície tisícky živnostníkov alebo jednej veľkej automobilky. Zápis nového živnostníka do registra je rovnako hodnotný ako vytvorenie jedného pracovného miesta vo fabrike. Receptom na krízu je skvalitniť podnikateľské prostredie pre všetkých.  

Jozef Mikuš

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 04:05