StoryEditor

Juniori na periférii záujmu

24.02.2008, 23:00

Do predpokladaného termínu zavedenia spoločnej európskej meny na Slovensku zostáva necelých desať mesiacov. Mnohí politici, ale aj ekonómovia, analytici či štatisti sa predbiehajú v predpovediach o možných dosahoch eura na slovenské hospodárstvo a spoločnosť po prvom januárovom dni roku 2009. Je logické, že sa o tejto téme vedie taká široká diskusia. Čo ma už však menej teší, je fakt, že v tejto celospoločenskej diskusii chýbajú informácie vo vzťahu k mladému človeku. Ako keby sa ho problematika eura ani netýkala.
     S poľutovaním musím konštatovať, že mladí ľudia vedia o eure v prevažnej väčšine prípadov žalostne málo. Denne sa stretávam s kolegami zo školských lavíc a niekedy sa stane, že sa konverzácia "zvrtne" práve na túto tému. No ako rýchlo sa začína, tak rýchlo sa aj končí. Diskusia sa zvyčajne zužuje na suché frázovanie typu "euro nám prinesie samé zdražovanie" či "s eurom pôjdeme na nákupy do zahraničia". Tým sa argumentácia celkom vyčerpáva. Pritom ide o vysokoškolských študentov s aspoň elementárnymi ekonomickými vedomosťami. Kde teda nastala chyba? Kto za to nesie zodpovednosť? A nesie vôbec niekto zodpovednosť?
     Som presvedčený, že chyba naozaj nastala. A už z jediného dôvodu. Mladý človek je predsa motorom ďalšieho rozvoja, práve od neho závisí, ako sa bude v nasledujúcich rokoch uberať slovenská spoločnosť v rýchlo sa globalizujúcom svete technológií a informácií. On je ten, kto raz bude udávať tón ďalšiemu vývoju. Aj hospodárskemu, a preto je dôležité, aby si od už od svojho raného veku formoval istý názor na ekonomické súvislosti, a teda aj na menu, ktorú v každodennom styku používa. Je pravdou, že v čase, keď si všetko potrebné vyhľadávame kliknutím pár písmen na klávesnici počítača cez internet, by bolo asi zbytočné "zaťažovať" hlavu memorovaním. My však často ani nevieme, čo to euro vlastne je.
     Je pekné, ako vláda prostredníctvom svojho splnomocnenca spolu s centrálnou bankou rozbehli masívnu informačnú eurokampaň. Stránky školských učebníc zaplnili prvé údaje o spoločnej európskej mene, bol zriadený oficiálny internetový europortál, čoskoro sa objavia letáky informujúce o avizovanom príchode nového platidla. To všetko tu už však malo byť oveľa skôr. Argument, že sme ešte nevedeli, či euro naozaj na Slovensku prijmeme, jednoducho neobstojí. Veď ani dnes stále nie je jasné, či skutočne od januára budúceho roka nahradí korunu nová mena. "Maslo na hlave" má teda predovšetkým vládny kabinet. Súčasný i ten predchádzajúci. Ficova vláda v tom, že namiesto dôslednej informačnej kampane hneď od svojho nástupu pred takmer dvomi rokmi sa dlhé obdobie zmohla len na ústne deklarácie o nevyhnutnosti prijatia eura a garancie o plnení konvergenčných kritérií. Dzurindov kabinet zase opomenul, že ak už v tom období plánoval stanoviť časový horizont, mal pripraviť minimálne vhodné podmienky a komplexnú stratégiu informovanosti verejnosti. Nič z toho sa nestalo. Dnes sa už podstatne ťažšie nasadá do rozbehnutého vlaku.
     Nemyslím si, že je správne, ak si viaceré firmy nechávajú školenia svojich pracovníkov až na koniec jesene, teda len pár mesiacov pred "dňom D". Možno pochopiť strach slovenského biznisu, že so zavedením eura to stále nie je také isté, no kvantum europoznatkov si vyžaduje dlhšiu informačnú prípravu. Podobné vzdelávacie semináre a školenia rozbehla štátna správa, no paradoxne sa zamerala len na podnikateľov. Spoliehať sa, že širokej verejnosti a najmä mladým ľuďom postačujú informácie z bulletinov, reklamných pútačov či inzerátov v médiách, vyvoláva obavy z účelnosti celej kampane. Nedôsledná stratégia infokampane sa môže už v budúcom roku vrátiť zodpovedným inštitúciám ako bumerang v podobe nespokojných nálad a nesplnených očakávaní občanov. Príklad Slovinska hovorí za všetko.
     Nie každému je preto ľahostajný "osud" verejnej mienky. Európske združenie študentov práva (ELSA) Bratislava sa rozhodlo v spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave zorganizovať vysoko odbornú a vedeckú medzinárodnú konferenciu na tému Úloha práva v procese menovej sukcesie, ktorá sa uskutoční pod záštitou prezidenta republiky na pôde najstaršej slovenskej právnickej fakulty v dňoch 4. až 6. marca 2008. Na podujatí vystúpia najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky, zástupcovia inštitúcií Európskej únie, Národnej banky Slovenska a najväčšie akademické kapacity na menové a finančné právo zo Slovenska i z celej Európy. Verím, že aj čitatelia denníka Hospodárske noviny si nájdu čas a prídu sa pozrieť na konferenciu takéhoto charakteru, ktorá nemá na Slovensku v tomto prelomovom roku z hľadiska predpokladaného prijatia eura obdobu.

Norbert Kucharík prezident ELSA Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:07