StoryEditor

Pokorenie rekordnej hranice zlatom je len začiatok. Kam až môže narásť?

12.08.2020, 20:19
Analytici spoločnosti Wells Fargo označili vzácny kov za „chameleóna.“

Hodnota zlata v tomto roku vzrástla o viac ako 35 percent a prekonala tak rast z roku 2019 (18 percent).

Časť analytikov hovorí o bubline, ktorá skôr či neskôr hlučne spľasne, oponujú im názory o možnom náraste ceny zlata až na 15-tisíc dolárov za uncu.

Rastúce zlato podporuje aj slabnúci dolár

Analytici spoločnosti Wells Fargo označili vzácny kov za „chameleóna“, pretože príčiny jeho zhromažďovania medzi investormi sa v posledných rokoch neustále vyvíjajú a menia.

„Od roku 2016 do 2019 zlato úzko nasledovalo klesajúce globálne dlhodobé úrokové sadzby. Začiatkom roku 2020 sa zlatá rally pripojila k obavám z koronavírusu a globálnemu nadmernému tlačení peňazí,“ uvádza sa vo vyjadrení spoločnosti.

„Nedávno zlato prestalo byť v úzadí za dolárom, keď sa americký dolár stal jednou z najslabších mien našej planéty.“

Aký vývoj čaká zlato v ďalších mesiacoch a rokoch? Dolár sa prepadol o americké štátne dlhopisy, ktoré klesali na čerstvé minimá. Očakávania ďalších stimulačných opatrení pre pandemickú globálnu ekonomiku tento pokles podporovali.

,,Vzhľadom na to, že nízke sadzby a slabší dolár pravdepodobne pretrvajú, sme presvedčení, že ceny zlata budú aj naďalej stúpať," uviedol Warren Patterson, vedúci komoditnej stratégie ING. Ak prejde v USA demokratický stimul vo výške 3 biliónov dolárov, môže prísť k prelomeniu dôvery sveta vo fiškálne obmedzenia za svetovou rezervnou menou.

V súčasnosti sa zlato obchoduje za približne 2050 USD za uncu práve vďaka oslabovaniu dolára a z obáv z makroekonomickej neistoty a inflácie, ktoré podnecujú záujem účastníkov trhu o žltý kov. Zlato je všeobecne považované za poistenie proti zrýchľujúcemu sa rastu cien. Hlavným faktorom rastu bolo, že vyhliadky na ďalšie fiškálne stimuly tlačili zlato nahor.

Demokrati a republikáni sa zdajú byť bližšie k dohode o novom zákone o výdavkoch. To je však len jedna časť rovnice. Nadšenie pre kov a s ním súvisiaci rast ceny nezdieľajú niektorí investori, ktorí sa obávajú, že mimoriadne kroky centrálnych bánk na tlmenie ekonomických dopadov koronavírusu môžu v konečnom dôsledku vyvolať dlhotrvajúce inflačné tlaky. A tým pádom aj zásadné znehodnotenie meny.

Vlastné spracovanie

Cenné kovy v dynamike rastu jasne prekonali akciové indexy

Ako ukazuje grafe výkonnosti drahých kovov, bitcoinu a top indexov, ťažiari drahých kovov prekonali od prvých stimulov americkou centrálnou bankou v septembri 2019 v náraste akciové indexy NASDAQ a S&P 500. Ak bude doterajšie alokovanie zdrojov vďaka tlačeniu peňazí aj naďalej pokračovať, dynamika rastu zlata sa v dohľadnej dobe nezmení. Niektorí odborníci hovoria o prekročení psychologickej hranice 4 000 dolárov. Sú však odvážnejší vizionári. Najodvážnejšie sú vyjadrenia Jima Rickarda, ktorý sa zmienil, že v nasledujúcich piatich rokoch by sme mohli vidieť zlato až na hodnote 15 000 USD za uncu. Voči predikovanému rastu však hovoria iné argumenty a predikcia spľasnutia bubliny. Až vývoj v budúcnosti ukáže, ktoré predpovede sa aj reálne naplnia.

Komentár hlavného analytika ProfitLevel Lukáša Balogu

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 03 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-03-30 13:06:38 - Feat.: - Title: Ceny zlata sa vyšplhali na nové rekordné maximá. Za celý marec vyskočili takmer o deväť percent 05 - Modified: 2024-03-28 19:58:02 - Feat.: - Title: Zlato má za sebou najlepší mesiac za tri roky, ťaží zo stávok na nižšie úroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:12