StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

24.02.2003, 23:00

Süddeutsche Zeitung
Izraelský premiér Ariel Šaron najnovšie niekoľkokrát zdôraznil, že súhlasí s úvahami amerického prezidenta Georgea W. Busha o budúcnosti Blízkeho východu. Podľa Bushových predstáv je prioritou vytvorenie palestínskeho štátu najneskôr do roku 2005, pokiaľ Palestínčania dovtedy zastavia intifádu a budú sa seriózne venovať nie prípravám samovražedných atentátov, ale práci na vlastnej ústave. Ako protislužbu žiada USA od Izraela stiahnutie izraelskej armády na pozície pred začiatkom intifády a zastavenie výstavby nových osád na západnom brehu rieky Jordán a v pásme Gazy. Práve zo spomínaných dôvodov môže Bushova administratíva považovať novovytvorenú izraelskú vládnu koalíciu za urážku voči USA. Šaronovým novým koaličným partnerom sa totiž stala pravicová Národná náboženská strana, ktorej predstaviteľ by mal riadiť vplyvné ministerstvo výstavby. Predseda NRP Effi Eitam sa vonkoncom netají propagáciou výstavby židovských sídiel na západnom brehu.

(Urážka USA, 24. 2.)
Die Presse
Práve kresťanský demokrat Ján Čarnogurský pripravuje svojou podpisovou akciou na vyhlásenie referenda o vstupe Slovenska do NATO súčasnej slovenskej vláde horúce chvíle. Kabinet premiéra Mikuláša Dzurindu sa chce všeľudovému hlasovaniu o tejto otázke vyhnúť a tvrdí, že o nej rozhodol už výsledok posledných parlamentných volieb. Jána Čarnogurského považovali po "zamatovej revolúcii" v roku 1989 predovšetkým západní kresťanskí demokrati za garanta neobmedzenej prozápadnej orientácie Slovenska. Tým, že sa v súčasnosti vydáva za najprominentnejšieho hovorcu odporcov Severoatlantickej aliancie, mýli svojich politických druhov tak doma, ako aj v cudzine. Skutočnosť, že Ján Čarnogurský sa vo svojej iniciatíve dal do spolku s Komunistickou stranou Slovenska, kritizujú hlavne tie masmédiá, ktoré v nedávnej minulosti nešetrili slovami chvály na jeho dôsledný antikomunizmus.

(Slovenský kresťanský demokrat mobilizuje proti NATO, Christoph Thanei, 22. 2.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:48