StoryEditor

Bingo či vyvolávanie duchov

23.05.2007, 00:00

Minulý týždeň sa po zverejnení predbežného odhadu Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) o raste hrubého domáceho produktu SR neuveriteľne rozvírili vášne a emócie nielen na ekonomickom poli, ale dozvuky bolo cítiť aj v politickej rovine. Rast 8,9 % HDP, ktorý predpokladá ŠÚ SR v prvom štvrťroku tohto roku, sa zdal pre viacerých sklamaním, pre iných vďačným dôvodom na filozofovanie o udržateľnosti alebo neudržateľnosti slovenskej ekonomiky. Začalo sa dokonca filozofovať, žiaľ na ekonomickom poli, či to kvázisklamanie nemá na svedomí silná koruna.

Hovoriť o sklamaní z dynamiky ekonomického rastu, keď predpokladaný nárast HDP za prvý kvartál tohto roka je o 0,6 % vyšší ako celoročný priemer minulého roka, navyše ak Slovensko patrí medzi tri krajiny EÚ s najvyšším nárastom tohto ukazovateľa ekonomickej výkonnosti, pričom tento nárast je takmer trojnásobok priemeru EÚ, znamená položiť si otázku, či tie "veselé" prognózy nezačínajú viac odzrkadľovať emočné nálady ako ekonomické fundamenty. Verím, že táto minulotýždňová udalosť, keď sa realita výrazne líšila od prognóz, sa stane akýmsi mementom pre ešte väčšiu rozvážnosť pri prognózovaní makroekonomických ukazovateľov. Prognózy totiž nie sú hrou typu "bingo", čo všetci rozumní, samozrejme, chápu.

Rozvášnená diskusia na túto tému, ktorá mala dozvuky ešte aj začiatkom tohto týždňa, priniesla nový prvok na scénu, a to koketovanie o tom, aké môže byť škodlivé pre vývoj ekonomiky a koruny, ak analytici prognózujú taký optimistický vývoj, ktorý sa v praxi nenaplní. Kurz koruny oproti euru v deň zverejnenia údajov zo strany ŠÚ SR tento predpoklad nenaplnil, pretože kurz sa uzatváral na úrovni 33,55 Sk za euro, teda na raňajšej úrovni z tohto dňa. Otvárať takéto témy je akoby "vyvolávať duchov", čo tiež nie je celkom namieste.

Hovoriť o sklamaní rastu HDP a jeho dôsledkoch na ekonomiku je len diskusia na slepej koľaji. Omnoho zaujímavejšie bude hodnotiť štruktúru rastu HDP v prvom kvartáli tohto roka, ktorú ŠÚ zverejní začiatkom júna. Dozaista to už bude diskusia o ráciu, a nie o pocitoch. Lebo makroprognózy nie sú hrou "bingo" ani "vyvolávanie duchov".

František Palko, štátny tajomník MF SR, autor je štátnym tajomníkom ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 05:13