StoryEditor

Zdravotné poisťovne sa vyfarbili

30.10.2007, 23:00
Tak sme si vypočuli od opozície, že v koalícii sú výpalníci, pretože ĽS-HZDS a SNS hlasovali za zákon o zdravotných poisťovniach, proti ktorému mali do poslednej chvíle výhrady.

Chápem, že politikom, ktorí vládli kúpenými hlasmi v parlamente, je iné vysvetlenie cudzie. Dnešná opozícia, ktorá bez škrupúľ vypredala tento štát, si nedokáže predstaviť, že v politike, aj pri ekonomických rozhodnutiach, môže ísť o hodnotový spor. Taká je totiž pravda o zákone, ktorý káže použiť zdravotným poisťovniam kladný hospodársky výsledok len na úhradu zdravotnej starostlivosti. Inak povedané peniaze, ktoré ľudia povinne odvádzajú na zdravotné poistenie, budú v maximálnej miere použité na zdravotnú starostlivosť.
V tomto nemôže nikto spochybniť zásadný postoj Smeru deklarovaný už v čase prijímania Zajacovych zákonov. Preto by nemalo prekvapiť, že Smer hlasovanie o tomto zákone postavil pred svojich partnerov ako principiálnu otázku. A bolo na HZDS a SNS, aby sa rozhodli, či chcú koketovaním s opozíciou ohrozovať existenciu vládnej koalície. No ako už býva zvykom, naše médiá (ich nezávislosť je podľa opozície ohrozovaná) priniesli len opozičnú interpretáciu a ešte hrozbu miliardových strát, ktoré raz údajne zaplatíme majiteľom súkromných zdravotných poisťovní. Niektorí z nich sa totiž v šoku z toho, že obchody z minulosti nepokračujú, poponáhľali s vyčíslením svojej škody vo výške 30 miliárd korún. Ani si pritom neuvedomili, že súčasne priznávajú, koľko chceli odčerpať z peňazí povinne platiacich a často chorých ľudí. A tak sa pýtam opozičných politikov, ktorí v minulosti tento kšeft pripravili, či chceli presmerovať miliardy na zdravotnú starostlivosť do vreciek súkromníkov len z čírej lásky, alebo preto, že niekto sa tu v časoch minulej vlády stal veriteľom a niekto jeho dlžníkom?

Marek Maďarič, podpredseda strany Smer-SD a minister kultúry

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 07:14