StoryEditor

O kasíne a sporení na dôchodok

01.10.2008, 00:00

Vláda premiéra Fica možno prehodnotí svoju politiku voči dôchodkovým správcovským spoločnostiam (DSS) a sporenie na dôchodok zatraktívni pre každého -- bez ohľadu na vek alebo výšku príjmu. Utópia? Nie celkom. Skôr čaro nechceného.
V reakcii na problémy, ktorým najmä v posledných týždňoch čelia svetové finančné trhy, bude dôchodkový systém opäť otvorený. S takmer absolútnou istotou možno zatiaľ povedať, že možnosť výstupu z druhého piliera budú môcť dnešní sporitelia využiť aspoň počas šiestich mesiacov. To isté platí aj pre tých, ktorí dodatočne prídu k záveru, že sporenie na dôchodok môže byť pre nich výhodné. Na to, aby tak urobili, dostanú tiež najmenej šesť mesiacov.
Nový rozmer otázke otvorenia dôchodkového systému dal v posledných dňoch predseda vlády, keď pripustil, že takýto spôsob vyrovnania sa s krízou finančných trhov (a teda nevýhodnosťou sporenia na dôchodok) nemusí byť časovo obmedzený. Na stole sú preto aj úvahy o tom, či by druhý pilier nemal byť otvorený natrvalo. A tu je celý vtip.
Každý rozumný človek vie, že keď vstúpi so svojimi úsporami do kasína, môže očakávať, že rozprávkovo zbohatne alebo -- a to je častejší prípad -- o svoje peniaze jednoducho príde. Pravdepodobnosti výhier v jednotlivých hrách sú nastavené jednoznačne v neprospech hráča a v prospech majiteľa kasína. To je asi hlavný dôvod, prečo väčšina obyvateľstva neuteká po výplatnom termíne do radu na žetóny.
Situácia by sa však podstatne zmenila, ak by pred vchodom do kasína dostali návštevníci oficiálny prísľub, že pokiaľ by pri pokúšaní šťastia prišli o peniaze, pri východe ich dostanú späť. Navyše, ak im stávka vyjde, môžu si výhru ponechať.
Ak by bola takáto garancia dôveryhodná (najlepšie napísaná vo forme zákona), o nových hráčov by pravdepodobne nebola núdza. Veď kto by nechcel skúsiť šťastie s tým, že ak mu to nevyjde, nič sa nestane?
Čo však majú kasína spoločné so sporením na dôchodok? Nie veľa, no ani nie málo.
Investovanie dôchodkových úspor určite nie je stávkou na červené políčko v rulete. DSS tiež nefungujú na princípe kasína.
Trvalé otvorenie dôchodkového systému sa však opísanej situácii podobá viac. Ak sa totiž sporiteľ rozhodne vrátiť z dvojpilierového systému do výlučne priebežného, po prevedení jeho úspor z osobného dôchodkového účtu do Sociálnej poisťovne sa pri výpočte dôchodku považuje za človeka, ktorý (ako keby) nikdy v druhom pilieri nebol. Je úplne jedno, či výška jeho úspor bola investovaním na finančných trhoch zhodnotená alebo sa prepadla na polovicu. Po návrate do priebežného systému nemajú výnosy v minulosti žiadny vplyv na výšku starobného dôchodku. Nezáleží ani na tom, či sa sporiteľ pre svoj návrat rozhodne po jednom alebo piatich rokoch sporenia. Garantom výplaty dôchodku je Sociálna poisťovňa, vzorec na jeho výpočet je daný zákonom.
Takto nastavený systém sa však už začína podobať garanciám, ktoré by v uvedenom príklade kasína dostávali jeho návštevníci. Majitelia kasín by ani nemuseli robiť žiadnu reklamnú kampaň. Garancia toho, že hráči v konečnom dôsledku nič nestratia, by sa o zástupy klientov postarala sama.
V prípade trvalého otvorenia dôchodkového systému by sa takáto garancia dala preložiť aj takto: Je na vás, ako dlho si budete na svoj dôchodok sporiť. Sporte si hoci aj do dovŕšenia dôchodkového veku. Ak potom zistíte, že váš dôchodok z kapitalizačného piliera by bol nižší ako v priebežnom systéme, stále máte možnosť vrátiť sa späť do Sociálnej poisťovne. Určite na tom nestratíte. Ak by však váš dôchodok z druhého piliera bol vyšší, nikam odchádzať nemusíte. Užite si ho. A nezabudnite -- stále je tu možnosť dedenia dôchodkových úspor pre prípad, že by ste sa dôchodku nedožili.
Pri takto nastavenom systéme motívov a výhod nie je ťažké odhadnúť, ako by zareagovala väčšina ľudí. Porovnanie rizík (prakticky žiadne) s možnými výhodami hovorí jednoznačne v prospech zotrvania v kapitalizačnom pilieri. Takéto porovnanie by bolo aj pozvánkou pre tých, ktorí výhody ponúkaných garancií doteraz prehliadali.
Tento týždeň sa už objavili rôzne reakcie na otvorenie dôchodkové systému. Pokiaľ ide o názor DSS, uvítali by skôr trvalé otvorenie systému.

Michal Nalevanko je partnerom konzultačnej spoločnosti The Benchmark Research & Consultancy. Článok je jeho osobný názor.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 07:40