StoryEditor

Slovnaft/MOL -- škandál na kapitálovom trhu

27.03.2003, 23:00

Slovenský kapitálový trh má ďalší škandál. Tie sa na ňom objavujú pravidelne v čase, keď sa na našom trhu uskutoční obchod s akciami v objeme nad niekoľko desiatok miliónov korún a dôsledky tohto obchodu sa priamo či nepriamo dotýkajú aj ostatných účastníkov trhu. Ten aktuálny sa týka predaja 31,62-percentného balíka akcií Slovnaftu spoločností Slovbena a Slovintegra spoločnosti MOL. Zúčastnené strany sa na ňom dohodli v novembri minulého roku a uviedli vtedy, že predmetný balík akcií zmení majiteľa za 360 miliónov USD, teda pri cene za jednu akciu na úrovni cca 2 180 Sk. Táto informácia, samozrejme, podnietila záujem investorov o akcie Slovnaftu a cena akcií tejto rafinérie začala na burze rásť.
V súvislosti s obchodmi s akciami Slovnaftu na burze však začal konať aj Úrad pre finančný trh (ÚFT). V správe z 26. marca uvádza: "Vzhľadom na neobvyklé pohyby kurzu akcií Slovnaftu v uplynulom období vydal ÚFT predbežné opatrenie, ktorým najviac na 30 dní pozastavil burzové obchody s akciami emitenta uzavreté dňa 25. marca 2003 na BCPB a zároveň pozastavil obchodovanie s akciami Slovnaftu na burze." Ďalej sa vo vyhlásení ÚFT uvádza: "V priebehu tohto týždňa dostal ÚFT podnet zo strany emitenta (Slovnaft, a. s.) na prešetrenie transparentnosti vývoja ceny akcií v uplynulom období, ako aj podnet účastníka trhu, ktorý v súvislosti s burzovými obchodmi uzavretými 25. marca 2003 namieta porušenie burzových pravidiel ako aj zákona o cenných papieroch a investičných službách." Inkriminované obchody z 25. marca 2003 boli práve obchody, v rámci ktorých sa prevádzali akcie Slovnaftu v rámci predaja už spomenutého 31,62-percentného balíka akcií. Čo je však na tejto transakcii zarážajúce je deklarovaná cena. Sumár ceny za prevedené akcie dáva po prepočte na USD v aktuálnom kurze cenu asi 225 miliónov USD, zatiaľ čo zúčastnené strany v novembri deklarovali cenu transakcie na úrovni 360 miliónov USD. Účastníkom trhu, ktorý podal podnet, by v tomto prípade mohli byť spoločnosti J&T a Istrokapitál, ktoré 26. marca zvolali tlačovú konferenciu a upozorňujú verejnosť na to, že minoritní akcionári Slovnaftu (medzi ktorých patria) môžu prísť o 2,6 miliardy Sk. Obviňujú spoločnosť MOL a im blízke osoby, medzi ktoré radia aj Slovnaft, že "podnikajú kroky, ktoré by mali znížiť" očakávanú cenu povinnej ponuky na prevzatie, ktorú bude musieť vyhlásiť spoločnosť MOL následne po tom, ako sa stane vlastníkom akcií z inkriminovaného obchodu. Známi finanční žraloci sa v tomto prípade etablujú do roviny ochrancov drobných akcionárov. Ich zaujatosť proti uskutočneným priamym obchodom z pohľadu boja za "fér" cenu v povinnej ponuke na prevzatie je však sporná, pretože v doterajšej praxi sa táto cena určovala len z cien obchodov na anonymnom parkete burzy a tento obchod by ju teda nemal ovplyvniť. Napriek tomu je čudné, že aj spoločnosti zainteresované na tomto obchode -- teda Slovbena, Slovintegra a MOL sa uchýlili k detinskosti a pri obchodoch samotných uviedli inú cenu ako pri ohlásenej transakcii v novembri minulého roku.
Počas kupónovej privatizácie pôsobil na Slovensku americký podnikateľ J. P. Leonard, ktorý sa tu snažil podnikať v oblasti kapitálového trhu a často vtedy opakoval: "Ďaleko sme (rozumej Slovensko) ešte od New Yorku." Pri pravidelne sa opakujúcich kauzách na slovenskom kapitálovom trhu mám vždy pocit, že sme k Amerike ešte stále ďaleko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:34