StoryEditor

Mliaskanie pri koryte s mocou

24.10.2007, 00:00

V podateľni parlamentu včera odovzdali petíciu za ochranu druhého piliera dôchodkového sporenia -- išlo o 7 670 petičných hárkov so 126 277 podpismi. Členovia petičného výboru rovnako požiadali listom predsedu NR SR Pavla Pašku, aby zaradil rozpravu o petícii pred rokovanie o novele zákona o sociálnom poistení. Ako môže táto žiadosť dopadnúť, naznačuje, ako dopadla v pléne NR SR petícia za pluralitu zdravotných poisťovní.
Pred viac ako mesiacom odovzdali členovia petičného výboru v podateľni NR SR petíciu za pluralitné zdravotníctvo -- a v čase od 17. septembra do 10. októbra boli tieto hárky overované. Po zistení, že na hárkoch je platných 155 490 podpisov, predseda NR SR Pavol Paška postúpil petíciu občanov na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre zdravotníctvo. Kým ústavnoprávny výbor odporučil, aby plénum diskutovalo o petícii ešte pred rokovaním o novele zákona o zdravotných poisťovniach, zdravotníckemu výboru sa nepodarilo uznesenie prijať. Situácia teda spočiatku vyzerala celkom logicky -- parlament bude rokovať najprv o petícii, lebo je to v súlade so zdravým rozumom, a až potom príde na rad novela zákona, ktorej sa petícia týka. A hoci slová predsedu NR SR Pavla Pašku minulý týždeň, že ani petícia vyzývajúca na zachovanie plurality zdravotných poistení nebude prekážkou pri schvaľovaní zákona o zdravotnom poistení, signalizovali, čo si môže opozícia so svojou petíciou urobiť, realita bola ešte cynickejšia, ako by pozorovateľ politickej scény predpokladal.
Včerajšie zmätky počas rokovania a diktatúra väčšiny v parlamente totiž napokon urobili svoje -- opozícii sa ani napriek poslaneckému grémiu nepodarilo predradiť rokovanie o petícii za pluralitu zdravotných poisťovní pred rokovanie o samotnej novele zákona o zdravotných poisťovniach a poslanci sa prioritne začali venovať Valentovičovej novele. Tej, podľa ktorej poisťovne o. i. budú musieť svoj prípadný zisk z hospodárenia vrátiť späť do systému a použiť ho len na úhradu poskytnutej zdravotnej starostlivosti.
Či budú musieť svoj zisk vracať do systému aj iné subjekty na zdravotníckom trhu, alebo či sa presadia mäkšie obmedzenia pre možnosti použiť zisk zdravotných poisťovní (paradoxne oba varianty vnášajú do hry predstavitelia HZDS), nie je ani pri tomto mliaskaní pri koryte moci celkom irelevantné.

Róbert Kotian, komentátor HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:56