StoryEditor

Taliani lákajú na nízke dane

11.04.2008, 00:00

Najväčšie strany v talianskych voľbách, ktorých v ýsledok bude známy už budúci pondelok, si doslova kopírujú svoj ekonomický program. Aspoň sa z toho navzájom osočujú lídri Strany ľudu slobody (PDL) a Demokratickej strany (PD) Silvio Berlusconi a Walter Veltroni.

Hlavným heslom je rast dôchodkov a platov spojený so znižovaním daní. Strana milánskeho veľkopodnikateľa postavila svoj úspech na siedmich programových bodoch: ekonomický rozvoj, rodina, bezpečnosť a spravodlivosť, primerané poskytovanie služieb obyvateľstvu, rozvoj juhu, federalizmus a poriadok verejných financií. Berlusconi sa zaviazal na istý čas úplne odpustiť dane mladým, ktorí začínajú rozvíjať svoje podnikateľské aktivity.

Veltroni chce finančný výpadok spôsobený znížením daní kompenzovať tým, že platcami budú všetci, no zohľadnia sa dve výnimky: o 2 500 eur (v prepočte 80 865 Sk) bude každoročne nižšia daň pre rodinu pri narodení dieťaťa až do obdobia dosiahnutia istého veku - predbežne sa hovorí o 12 rokoch - a daňové úľavy pre pracujúce ženy. Tým chce Veltroni pomôcť aj rozširovaním siete jaslí, na ktoré by mala mať právo každá žena. Za podporu Demokratickej strany majú dôchodcovia sľúbené zvýšenie dôchodkov už od júla tohto roku.  

Napriek programovej blízkosti stavia napríklad britský týždenník The Economist na mladšieho a energickejšieho Veltroniho, ktorý je síce neznámy a nie ideálny, ale vždy lepší ako Berlusconi. Napokon, už pred voľbami v roku 2006 vyšiel The Economist s titulkom: Basta! Je čas vymeniť Berlusconiho. Sám bývalý rímsky starosta Veltroni tvrdí, že víťazstvo socialistov v parlamentných voľbách v Španielsku a v regionálnych vo Francúzsku je "potvrdením začiatku nového politického cyklu, ktorý sa začal v USA" (úspech Billa Clintona bol predzvesťou triumfu ľavicových strán po celej Európe). No pravdou je, že počas celej predvolebnej kampane sa Veltroniho strane ani raz nepodarilo predbehnúť, alebo sa dostať tesne k Berlusconiho pravicovému bloku.

Okrem predvolebných prieskumov vedie Berlusconi aj v inom rebríčku. Je neohrozeným favoritom vo výške deklarovaného príjmu za rok 2006, keď zarobil vyše 139 miliónov eur, takmer päťkrát viac ako rok predtým. S ďalekým odstupom skončila na druhom mieste líderka malej strany Pravica Daniela Santanché (237 665 eur) a v tesnom závese za ňou sa umiestnil šéf poslaneckej snemovne a predseda komunistov Fausto Bertinotti (233 195 eur). Víkendové volebné víťazstvo a zasadnutie do tretieho premiérskeho kresla Berlusconimu určite finančne nepomôžu, ale posilnenie mediálnej a ekonomickej hegemónie politickou mocou starnúceho lídra určite poteší. 

Imrich Gazda, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:44