StoryEditor

Akcionárska demokracia sa odkladá

16.10.2007, 00:00

Európska komisia nebude nútiť akciové spoločnosti, aby všetkým akcionárom priznali rovnaký hlas pri rozhodovaní o chode spoločnosti. Eurokomisár pre vnútorný trh Charlie McCreevy ustúpil tlaku veľkých rodinných podnikov, kde majú väčšiu váhu hlasy majiteľov. Hoci vyhlásil, že v rámci EÚ bude rešpektovať kultúrne rozdiely, trvá na tom, že jeho návrh by zisky firiem (ani ich efektivitu) neovplyvnil. Investori sú sklamaní, naopak, majoritní akcionári sa tešia.
Zástancovia "akcionárskej demokracie" odmietajú koncentráciu moci do rúk iba niekoľkých akcionárov. Medzi manažérmi to podľa nich vyvoláva príliš konzervatívny prístup, pomalé reflektovanie trendov na trhoch. Naopak, prívrženci zlatých akcií, akcionárskych dohôd a hlasovacích stropov sa logicky obávajú straty vplyvu, že manažmenty si budú môcť tak trochu robiť čo chcú. McCreevy teraz prehral, ale rozbieha zaujímavú debatu. Akcionárska sila je totiž slabá, malí akcionári niekedy nemôžu predať svoje akcie záujemcovi, ktorý sa vedeniu nepozdáva. Môžu hlasovať iba o tom, čo pripustí vedenie, pričom v tomto ohľade je na tom najhoršie Japonsko, ktoré nasleduje EÚ - iba dve tretiny veľkých európskych firiem uznávajú systém: jedna akcia jeden hlas. Otázka je, či má tieto problémy riešiť regulácia EK, alebo sa o ne postupne postará trh. O akcie, ktoré nie je možné predať kedykoľvek a komukoľvek a ktoré pri rozhodovaní o smerovaní firmy nič neznamenajú, by mal totiž postupne klesať záujem.

Milan Šebo, OZ Priatelia Zeme

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 17:52