StoryEditor

Perestrojka prezidenta Dmitrija Medvedeva

05.05.2008, 00:00

Štyri I -- inštitúcie, infraštruktúra, inovácie a investície. To bolo myšlienkové logo predvolebnej kampane Dmitrija Medvedeva, novozvoleného ruského prezidenta. Hlavné zámery svojej prezidentúry (začne slávnostnou inauguráciou 7. mája) predstavil v polovici februára 2008 na ekonomickom fóre v Krasnojarsku. Za prvým "I" sa ukrýva prekonanie právneho nihilizmu, radikálne zníženie administratívnych bariér, zníženie daňovej záťaže. Za druhým "I" je modernizácia dopravnej, energetickej a telekomunikačnej infraštruktúry, tretím "I" je formovanie základov národného inovačného systému, realizácia programu sociálneho rozvoja a naostatok premena rubľa na jednu z regionálnych rezervných mien.
Pretože nástupca Vladimira Putina odmietol účasť v televíznych debatách, tieto "I" sa dajú dešifrovať do konkrétnej reči citátmi z jeho oficiálnych vystúpení.

Základný princíp
Zdá sa, že v Rusku neostalo ani jedno periodikum vrátane nedeľnej prílohy Vestníka amatérskeho včelára, ktoré by si nelámalo hlavu, čo v skutočnosti znamenali slová Dmitrija Medvedeva, že základom ruskej politiky musí byť princíp -- "sloboda je lepšia ako nesloboda".
Niet nič ľahšie. Každý z nás od detstva vie, že sloboda je lepšia ako nesloboda. Tak čo teda mal na mysli Putinov nástupca? Spresnenia, ktoré ihneď poskytol, že ide o slobodu vo všetkých jej prejavoch -- osobnú, ekonomickú, slobodu sebavyjadrenia sa -- lenže obyčajnému kolektívnemu rozumu obyvateľa vôbec nevysvetlili, ako hlboká je líščia nora.
Ako absolvent právnickej fakulty Leningradskej štátnej univerzity si Dmitrij Medvedev myslí, že sloboda je neoddeliteľná od toho, že občania uznávajú moc zákona. Momentálne v ruskej spoločnosti vládne právny nihilizmus, ktorý jedných obohacuje a druhých rozvracia. Zvyk porušovať zákony je podľa Dmitrija Medvedeva charakteristickou črtou Rusov. Veľmi správna poznámka.
Na druhej strane, prečo nezávidieť občanom štátov, kde sa zákony nemenia ako počasie za oknom. Štátna Duma za štyri roky v úderníckom tempe vyfabrikovala 1 062 federálnych zákonov a schválila 25 ústavných zákonov. Ani predchádzajúce parlamenty nesedeli so založenými rukami. Preto je dôležitý prísľub prezidenta -- právnika, že Rusi musia pracovať nad tým, aby nové zákony a ich inovačný charakter boli namierené na modernizáciu.
Medvedev chce začať hneď na kraji právnej a korupčnej ruskej džungle -- chce dať naozajstnú nezávislosť súdnemu systému, oddeliť ju od výkonnej a zákonodarnej moci, a tiež chce dodať až do každej domácnosti a podniku spravodlivosť a zabezpečiť rovnosť každému pred súdmi. Ako kľúčové sa mu javí rozhodnutie dať reálnu nezávislosť médiám a vyhlásiť tak totálnu vojnu korupcii.

Vlastníctvo a totálna kontrola
Značné rozšírenie strednej triedy by malo zastaviť priepastné rozdelenie spoločnosti na veľmi chudobných a veľmi bohatých. Rozvoju malého a stredného podnikania prekáža milovaný štát, ktorý sa ľahostajne správa k súkromnému vlastníctvu a snaží sa administratívnymi bariérami udusiť každú súkromnú iniciatívu.
Počas zasadnutia prezídia štátnej rady (27. marca 2008 v Toboľsku) Dmitrij Medvedev konštatoval, že malé a stredné podnikanie v Rusku je kontrolované zo 45 hľadísk a takmer tridsiatkou inštitúcií na federálnej úrovni. Nový prezident celkom správne predpokladá, že na základe jeho slov dostane infarkt celý rad úradníkov, ale aj tak navrhol odstrániť všetky obmedzenia podnikania.
Na to, aby sa v Rusku radikálne zlepšilo inovovanie všetkého, aby stimulácia bola pre iniciatívnych naozaj zaujímavá a aby vzrástli súkromné investície, musí štát znížiť dane. Ruský daňový systém sa musí stať konkurencieschopným s daňovými systémami iných krajín. Život v globálnej ekonomike, a nie na opustenom ostrove, diktuje svoje pravidlá. Treba čo najskôr prejsť na jednotnú sadzbu dane z pridanej hodnoty a postupne túto daň zameniť na daň z tržieb.
Len vtedy, dúfajme, že sa do Ruska, jeho ekonomiky, infraštruktúry, sociálneho systému budú vkladať peniaze. Budú nielen od cudzincov, ale aj domácich podnikateľov, lebo veľká skupina z nich preferuje pracovať a žiť v zahraničí.

Elena Mostovščikovová, spolupracovníčka HN, Moskva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:09