StoryEditor

Vízia pre Slovensko

12.12.2007, 23:00

Som presvedčený, že zmena nášho štátu od montážnej dielne k znalostnej spoločnosti nie je možná bez kultúrnych posunov. Ten kultúrny posun v širšom zmysle znamená, že budeme kultivovať solidaritu a spoločenskú súdržnosť, čo je nielen vlastné sociálnym demokratom, ale je to aj rozumné, pretože na rozdiel od pravice vieme, že ekonomika a trh všetko nevyriešia, že sú tu aj ľudia, nejaké sociálno a humanita, bez ktorej vysokoznalostná spoločnosť nie je uskutočniteľná.
Po ôsmich rokoch pravicového vládnutia musí vláda R. Fica doslova revitalizovať niektoré funkcie štátu, prostredníctvom budovania sociálnej a solidárnej spoločnosti realizovať záujmy väčšiny občanov, udržať vysoký ekonomický rast a zabezpečiť nielen jeho spravodlivejšie prerozdeľovanie, ale popri mohutných investíciách najmä do infraštruktúry dodržať aj prísne makroekonomické kritériá ako predpoklad na zavedenie eura. Popri náročnosti tohto vládneho programu je potrebné už dnes začať prácu na ambicióznom programe na nasledujúce obdobie. Smer ešte ako opozičná strana vypracoval návrh štátnej doktríny SR. Tento koncept je teraz nevyhnutné posunúť do podrobnejšej vízie Slovenskej republiky a jej dlhodobého rozvoja. Naplnením vízie by malo byť Slovensko ako moderný, politicky, sociálne aj ekonomicky vyspelý štát, ktorý bude postavený na znalostnej spoločnosti a prinášajúci vysokú úroveň kvality života všetkým jeho slušným občanom, ktorí o túto vysokú úroveň stoja a sú ochotní sa o jej dosahovanie pričiniť. Aby sa tento cieľ naplnil, musí už samotná vízia byť široko zrozumiteľná a akceptovateľná, čo predpokladá, že bude výsledkom spolupráce čo najširšieho okruhu zúčastnených - vedcov, politikov, manažérov, umelcov, odborníkov, samosprávy atď. Takýto prístup by bol zmenou doterajšej kultúry, zmenou sociálnej klímy - od vnútorných súbojov ku kooperácii.

Marek Maďarič, minister kultúry SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 02:07