StoryEditor

Budú americkí kresťania voliť Johna McCaina?

30.01.2008, 23:00

Sedemdesiatjedenročný arizonský senátor John McCain, s ktorým sa pôvodne v boji o post republikánskeho prezidentského kandidáta až tak nepočítalo, má napokon ťaženie na Biely dom rozbehnuté najlepšie. Pred dôležitým superutorkom mu východiskovú pozíciu zlepšilo víťazstvo na Floride a očakávané odstúpenie bývalého newyorského starostu Rudolpha Giulianiho z boja. Rudy, ktorý predvolebnú kampaň absolútne nezvládol, sa navyše rozhodol podporiť práve McCaina.

Podozriví republikáni
Dôležitým McCainovým krokom bude získanie početnej skupiny veriacich voličov. Tí z prirodzených dôvodov podporujú demokratických kandidátov len okrajovo. Jedným z lakmusových papierikov je postoj kandidátov k otázkam ochrany života. Práve v tomto bol Giuliani pre mnohých republikánskych voličov neprijateľný. Dvakrát rozvedený Rudy vehementne podporuje právo na potrat a homosexuálne zväzky. Údajne sa na jednej z newyorských Gay Pride ukázal v ženských šatách.
Biznismen Mitt Rommey nie je na tom o nič lepšie. Aj keď práve on sa asi najviac spoliehal na podporu veriaceho voličstva. Viac ako mormónska viera prekáža jeho trhový prístup k voličom. "Bývalý manažér pristupuje k politike rovnako ako k biznisu a svojich voličov považuje za zákazníkov, ktorým sa snaží ponúknuť to, o čo majú záujem," opisuje Rommeyho Jiří Sobota z českého týždenníka Respekt, ktorý v predminulom čísle priniesol rozsiahlu analýzu amerických prezidentských kandidátov. Keď Rommey kandidoval na post guvernéra liberálneho Massachusetts, obhajoval právo ženy na potrat a uzákonenie homosexuálnych zväzkov. Dnes je z neho zapálený ochranca života.

Pro-life kandidáti
Konzervatívni voliči by sa mohli prikloniť k bývalému baptistickému kazateľovi a exguvernérovi Arkansasu Mikovi Huckabeemu, ktorý má zatiaľ na konte jedno víťazstvo v Iowe. Radikálny odporca potratov však môže veľkú časť voličov odradiť svojou odbornou nekompetentnosťou v ekonomických a zahraničnopolitických otázkach.
V "ponukovom liste" tak ostáva už len John McCain. Práve jeho v druhej polovici januára podporili viaceré osobnosti z amerického hnutia pro-life. Amerika momentálne stojí pred dvoma veľkými nebezpečenstvami: islamským terorizmom a neobmedzeným vykonávaním potratov, tvrdia Cathy a Austin Ruseovci z Inštitútu pre katolícku rodinu a ľudské práva. "Charakter, odvaha, výsledky a životná skúsenosť robia z Johna McCaina najlepšieho kandidáta," tvrdia manželia. Ako informovala agentúra Catholic News Agency, McCaina podporil aj uznávaný profesor práva Gerard V. Bradley z katolíckej Notre Dame University. V eseji, ktorá nedávno vyšla v National Review Online, zdôraznil, že v diskusii o kmeňových bunkách sa arizonský senátor zasadil za ochranu života. Pripomenul aj to, že v roku 1993 si McCainovci adoptovali dieťa z Bangladéša od sestier Matky Terezy.
McCain v senáte robí vlastnú politiku, ktorá sa nie vždy zhoduje s  republikánskou. Podporil vojnu v Iraku, ale postavil sa proti spôsobom vyšetrovania teroristov a mučeniu, za čo si zaslúžil uznanie od profesora Bradleyho. Čiernou škvrnou na jeho konzervatívnom profile je však hlasovanie proti navrhovanému ústavnému dodatku zakazujúcemu zväzky homosexuálov.
Po liberálnom denníku New York Times Johna McCaina podporili aj konzervatívni predstavitelia hnutia pro-life. Veterán vojny vo Vietname to má dobre rozohrané na všetkých frontoch.

Imrich Gazda, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:34