StoryEditor

Dynastia Bush -- Clinton bude pri moci 24 rokov?

17.10.2007, 00:00
Autor:
AFPAFP

Víťazstvo nádejnej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej, manželky exprezidenta Billa Clintona, by neznamenalo len nástup prvej ženy do funkcie hlavy štátu USA, ale aj ďalší rekord.
Keby sa Hillary Clintonovej podarilo stať sa po prezidentských voľbách na budúci rok prvou ženou v čele USA, znamenalo by to tiež, že Spojeným štátom budú bez prestávky 24 rokov vládnuť členovia dvoch rodín -- Bushovcov a Clintonovcov.
Milióny mladých Američanov nevideli v Bielom dome nikoho iného než niektorého z Bushovcov a Clintonovcov. Po štvorročnom období vlády Georgea Busha staršieho nastúpil na osem rokov Bill Clinton, aby ho pred siedmimi rokmi vystriedal George Bush mladší.
Americká história už v minulosti zažila niekoľko politických dynastií s prezidentmi Johnom Adamsom (1797-1801) a jeho synom Johnom Quincym Adamsom (1825-1829), so vzdialenými bratrancami Theodorom (1901-1909) a Franklinom (1933-1945) Rooseveltovcami či v nedávnejšom čase s klanom Kennedyovcov.
Niekoľko súčasných kandidátov na prezidenta takisto pochádza z rodín pohybujúcich sa vo vrcholnej politike. Demokrat Christopher Todd je synom známeho senátora, otcom republikána Mitta Romneyho je zasa bývalý guvernér Michiganu, ktorý sa svojho času taktiež, hoci neúspešne, uchádzal o prezidentské kreslo.
Avšak ohromujúci a nezadržateľný vzostup demokratickej kandidátky Clintonovej ilustruje ďalšie z tajomstiev americkej politiky. "Je to spojené s astronomickými výdavkami na americkú volebnú kampaň. Kandidát musí mať dobre známe či zapamätateľné meno, aby dokázal sústrediť dostatok financií a začať ucelenú kampaň," konštatuje Linda Fowlerová, profesorka politológie na Dartmouth College.
"Je to začarovaný kruh. Sponzori neprispejú na kampaň, ak si myslia, že kandidát nemá nádej na víťazstvo, a jedným zo spôsobov, ako môže kandidát dokázať svoju dôveryhodnosť, je, že ho voliči poznajú a podporujú," dodáva.
Hillary Clintonová v prieskumoch verejnej mienky zatiaľ bezkonkurenčne poráža svojich demokratických súperov a má k dispozícii plnú pokladnicu peňazí, ktoré získala s pomocou svojho manžela, exprezidenta Billa Clintona, ktorého i najmenšie zapojenie do kampane prináša obrovské príspevky, aj od tradičných sponzorov demokratického establishmentu.
Bez tejto hybnej sily by Clintonová podľa expertov nebola nádejnou kandidátkou ani pre voľby do Senátu v roku 2000, a už vôbec by nemohla mať šancu na kariéru v Bielom dome. To platí aj pre Georgea Busha mladšieho, ktorého najprv do úradu guvernéra a potom aj prezidenta vyniesla sieť spolupracovníkov jeho otca, konštatuje AFP.
"Bez svojho manžela by Hillary Clintonová mohla kandidovať možno do čela niektorej z univerzít na východnom pobreží, ale nie do čela USA, tak ako by Bush mladší mohol len ťažiť ropu v Texase," poznamenala komentátorka denníka The New York Times Maureen Dowdová.
Problém politických dynastií sa tiež pravidelne vracia v predvolebných diskusiách. Pri nedávnej otázke na túto tému Clintonová odpovedala diplomaticky: "Myslím si, že Bill bol dobrý prezident," ale ihneď dodala, že ona "je tu sama za seba".
Manžel jej pri inej príležitosti poklonu vrátil. "Pýtam sa, či je nutné vylúčiť (Hillary Clintonovú), pretože je moja manželka, ak je súčasne najlepším kandidátom na prezidenta," povedal Bill Clinton.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:30