StoryEditor

Konečne dialóg

26.06.2007, 00:00

Rokovania o zvýšení minimálnej mzdy sa v Hospodárskej a sociálnej rade skončili neúspechom návrhu ministerstva práce. Podľa Viery Tomanovej, hlavným dôvodom bol nesúhlas sociálnych partnerov s ministerským návrhom. Údajne sa však črtá nová, a v konečnom dôsledku možno aj kvalitnejšia dohoda.
Zamestnanci a zamestnávatelia by podľa posledných správ mali spoločne začiatkom júla sadnúť za rokovací stôl a dohodnúť sa na novom mechanizme každoročného zvyšovania minimálnej mzdy. Cieľom je nájsť jednotný a objektívny vzorec. Tak sa aspoň vyjadrili obe strany.
Je určite viac než pozitívne, že k tomu vôbec došlo. Zákonník práce a diskusie okolo neho totiž vôbec neboli niečím, čo by sme mohli nazvať fungujúcim a efektívnym sociálnym dialógom. Skôr sa to podobalo nekonečnému príbehu dvoch navždy nezmieriteľných.
Teraz však zamestnávatelia i odborári odmietli vládny návrh, hoci minimálna mzda pritom vôbec nie je najjednoduchším predmetom rokovania. Určuje totiž najnižší vymeriavací základ pre sociálne a zdravotné poistenie. Po jej prípadnom zvýšení budú mať zamestnávatelia určite opäť o niečo hlbšie do vrecka. Aj preto avizovali, že sa naďalej, tak ako v minulosti, budú snažiť o zrušenie zákonnej úpravy minimálnej mzdy.
V EÚ by to nakoniec nebolo nič výnimočné. Takmer tretina členských krajín zákonom stanovenú minimálnu mzdu vôbec nepozná. Na druhej strane patríme ku krajinám s najnižšou minimálnou mzdou v európskom spoločenstve. Záujem zamestnancov o pokiaľ možno čo jej najvyššie zvýšenie, je teda viac ako pochopiteľný.
Najdôležitejšie však je, že sa bude rokovať. Hlavne to, že rokovať budú predovšetkým tí, ktorých sa to najviac týka, a nie tí, ktorí sledujú naplnenie nielen vecných a odborných, ale aj politických cieľov. Odklad rozhodnutia spôsobí isté termínové problémy. Hrozí, že príslušný zákon nebude asi prijatý včas, s platnosťou od 1. októbra, ako to bolo doteraz obvyklé.
Podľa aktuálne platného zákona, ak sa sociálni partneri nedohodnú na výške minimálnej mzdy, presnejšie povedané na určení koeficientu, ktorý určuje jej výpočet, rozhodne o tom vláda.
V prípade, že by sa však sociálni partneri naozaj, ako avizovali, aj dohodli, niet pochýb o tom, že vláda by ich dohode vyšla v ústrety. Možno by sme potom mohli povedať, že sociálny dialóg konečne naozaj fungoval. Nepochybne by to bol dobrý signál pre budúcnosť.

Peter Zeman, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 17:31