StoryEditor

Tomanová kope za DSS-ky

28.04.2008, 00:00

Ministerka Viera Tomanová sa zahráva s myšlienkou podmieniť dedenie úspor v druhom pilieri ich prepísaním na osobné dôchodkové účty pozostalých. Úspory po predčasne zosnulom manželovi by tak jeho manželka dostala na svoj dôchodkový účet a mohla by ich čerpať až v dôchodkovom veku. Bez ohľadu na záväzky, napríklad na nevyplatenú hypotéku či splátky auta, ktoré jej manžel zanechá.
Tomanovej útok na inštitút dedenia ako na jednu z najväčších výhod sporenia na dôchodok na prvý pohľad vyzerá ako ďalšia ofenzíva ministerky vo vojne s DSS. V skutočnosti by však takéto podmienenie dedenia zaručilo príjmy práve im. DSS si totiž z každej koruny v 2. pilieri strhávajú takzvaný poplatok za správu účtu do výšky 0,075 percenta zo sumy na účte. A akékoľvek jednorazové prudké zvýšenie stavu na dôchodkovom účte po prepísaní zdedených úspor prudko zvýši aj poplatky pozostalého.
Nešlo by pritom o malé peniaze. Tak napríklad, ak dôjde k predčasnej smrti 40-ročného manžela s miliónom na osobnom dôchodkovom účte, prepísanie dedičstva na dôchodkový účet jeho manželky zaručí správcovskej spoločnosti dodatočné mesačné príjmy 750 korún od pozostalého. Ročne teda 9 000 korún. Pri predpokladanom 20-ročnom zotrvaní vdovy v systéme dôchodkového sporenia to už je 180-tisíc korún na jedného pozostalého. A to všetko v stálych cenách; samotné zhodnocovanie zdedených úspor korunové vyjadrenie poplatku v priebehu rokov ešte viac zvýši.
Už na prvý pohľad vidieť, komu bude vyhovovať, ak Tomanová svoju iniciatívu premení na realitu. Otázkou však zostáva, či by takáto zmena podmienok dedenia priniesla osoh aj pozostalým. Ministerka - medzi iným aj rodiny - sa asi zabudla zamyslieť, čo bude znamenať predčasná smrť člena rodiny v produktívnom veku pre partnera a deti. Vdovy a vdovci sa síce budú môcť tešiť na bohovské penzie, ale budú si na ne musieť aj s deťmi počkať pod mostami.

Tomáš Velecký je vedúci Podnikov a trhov HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 02:07