StoryEditor

Ekonómov bolia hlavy zo slabého dolára

18.10.2007, 00:00

Rastúce znepokojenie nad silným kurzom eura k doláru sa predminulý pondelok nepodarilo preniesť do jednotnej európskej stratégie. Ministri financií sa totiž nezhodli na tom, do akej miery je vhodné tlačiť na Washington pred stretnutím skupiny G7. Snahy Francúzov o intervenciu centrálnej banky, ktorá by skresala straty európskych exportérov, neovplyvnili nemeckého ministra financií Peera Steinbrucka, ktorý verejne zdôrazňuje, že miluje "silné euro".
Ale pred mítingom ministrov financií trinástich krajín eurozóny Španiel Pedro Solbes vyjadril znepokojenie nad nedávnou volatilitou, ktorú zdieľajú krajiny južnej Európy. Po tom, ako pre tlačové agentúry povedal, že menové kurzy by mali odrážať stav ekonomiky, naliehal, aby snahy o nápravu vzťahu eura a dolára nevyvíjali len Európania, ale všetky zúčastnené strany. Šifrovaný odkaz adresovaný USA podčiarkuje rastúce transatlantické napätie z kurzových pohybov. Má pomôcť odvrátiť ďalšie znehodnocovanie dolára, ktorý vo vzťahu k euru spadol na svoje historické minimum.
V dôsledku hypotekárnej krízy v Spojených štátoch a pri očakávaniach zo spomaľovania ekonomiky rastie znepokojenie, že Európa platí daň za problémy, ktoré vytvoril niekto iný.
V súvislosti s menovými záležitosťami sú politici jednotní, keďže priame výzvy na intervencie ECB vedú len k opätovnému zdôrazňovaniu úzkostlivo obraňovanej nezávislosti.
Napriek tomu tlak narastá. Federácia zamestnávateľov BusinessEurope sa sťažovala na efekty, ktoré exportérom prinášajú vysoké kurzy vo vzťahu k jüanu a jenu. Zamestnávatelia dodali, že prekročením hranice 1,40 sa euro z hľadiska európskych firiem dostalo k "bolestivému prahu".
Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý predsedá skupine ministrov financií eurozóny, minulý týždeň vyhlásil, že Európania by nemali znášať následky nečinnosti ostatných krajín. Francúzsky minister financií zašiel medzičasom ešte ďalej, keď zvolával diskusiu o predaji európskej meny a následného zvýšenia konkurencieschopnosti krajín eurozóny.
Dokonca v Nemecku, kde silnú menu považujú za symbol politického a ekonomického úspechu, zaujal minister hospodárstva Michael Glos úplne iné stanovisko ako Steinbruck. "Slabší dolár nás veľmi znepokojuje, hlavne ak naďalej slabne."
Postoje holandského ministra financií Woutera Bosa boli zase viac v línii jeho nemeckého kolegu: "Celá idea menovej únie je v podpore silného eura."
Míting takzvanej euroskupiny bol poslednou príležitosťou pre Európanov na to, aby sa dohodli ešte pred debatami o svetovej ekonomike. Tá medzi ministrami Spojených štátov, Japonska, Kanady, Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a Talianska sa začne 19. októbra.
Stephen Jen, predseda menového výskumu londýnskej investičnej banky Morgan Stanley, uviedol, že posun v skupine G7 má veľmi slabé vyhliadky, a že s novými ministrami financií Japonska, Francúzska a Británie "v žiadnom prípade nedôjde k dohode".
"USA nemajú veľký záujem o to, aby pri podporovaní dolára konali viac," dodal Jen. "Pre nich je to v poriadku: dolár klesá, ale nie natoľko, aby podlomil dlhopisový trh."
Simon Tilford, hlavný ekonóm Centra pre európsku reformu, londýnskej výskumnej skupiny, vyhlásil, že znehodnocovanie dolára bolo opodstatnenou príčinou znepokojenia európskych ministrov financií.
"Číňania sa tešia z toho, že Európania doplácajú na oslabovanie dolára, keďže menový vzťah eura k doláru nie je problémom, ktorý je nutné riešiť," povedal Tilford, "takže túto frustráciu chápem. Sarkozyho by nemali bezvýhradne vypustiť z hlavy. Ale napriek tomu, že Nemci a Taliani sa menového kurzu obávajú, existuje silný odpor k hocičomu, čo by mohlo vyvolať prehodnocovanie nezávislosti a dôveryhodnosti ECB."
Dodal, že názor ministrov je potláčaný, a že ambiciózne stanoviská môžu byť len "prázdnymi hrozbami, pokiaľ si trhy nezačnú myslieť, že existuje niečo konkrétne, čo by mali vykonať. A ja si nie som istý, či také niečo je."
Odstupujúci šéf MMF Rodrigo de Rato pre Reuters povedal, že americký dolár je podhodnotený, a že riziká, ktoré svetovej ekonomike prinášajú trhové turbulencie, sú väčšie ako pred šiestimi mesiacmi.
"Ak porovnávame hodnotu dolára na medzinárodných trhoch, bol by pod hranicou menovej parity. To však neznamená, že je to tak v prípade všetkých mien," povedal de Rato na ekonomickom seminári v Madride. De Rato tiež skonštatoval, že trhové výkyvy môžu narušiť ekonomický rast už tento rok. "Naše videnie svetovej ekonomiky v roku 2008 je relatívne optimistické, ale musíme povedať, že ak turbulencie na kreditných trhoch budú pokračovať, dosah na ekonomiku bude omnoho ničivejší," dodal.
Copyright: 2007 I.H.T./iht.com
(Distributed by The New York Times Syndicate)

STEPHEN CASTLE

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:49