StoryEditor

Konečne to má zmysel

29.10.2007, 23:00

Priznám sa, že na ministerskom poste som už zažil všeličo a pochopil som, že budem rád, ak sa z mojich predsavzatí a smelých plánov podarí aspoň niečo. V udalostiach posledných dní úplne zaniklo schválenie balíčka noviel zákonov proti legálnej úžere. Po hlasovaní parlamentu mi doslova spadol kameň zo srdca, lebo už som pomaly strácal vieru. V hre bolo priveľa peňazí a osudov ľudí. Po piatich rokoch sú tu jasné pravidlá a úžerníci nemajú šancu. O čo vlastne ide?

Každý občan by mal vedieť, že keď si požičiava peniaze, tak ich má aj vrátiť. S tým súhlasím. Ale nesúhlasím s tým, aby mohol byť celkový úrok s nákladmi na požičanie a sankcia aj 500 percent z pôvodnej sumy, a to za pár dní po splatnosti, alebo dokonca aj pred ňou. Nemohol som súhlasiť, aby niekomu predali strechu nad hlavou za pár korún, hoci jej trhová cena je niekoľko miliónov korún. Nemohol som sa prizerať na to, aby poctivo žijúci človek pre jednu chybu prišiel o všetko. Preto je tu balíček zákonov na ochranu pred úžerou, podobne ako vo Francúzsku, v Poľsku alebo v niektorých štátoch USA. Ďakujem poslancom, osobitne Vladimírovi Mečiarovi a Kataríne Tóthovej, za ich rozhodný postoj v tejto otázke a za to, že necúvli, lebo v parlamentných výboroch pri prerokúvaní zákona sa lobisti otvorene smiali do očí spravodlivosti.

Jednoducho, už som nemal síl sa nečinne pozerať na každodenné prípady, keď sa úžerníci vďaka deravému a zlému zákonu mohli na nešťastí a biede iných obohacovať. A hlavná vďaka patrí aj médiám, že na úžeru upozornili a náš zámer s pochopením prijali.

Štefan Harabin, minister spravodlivosti SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:25