StoryEditor

Nastupujú subdodávatelia

22.06.2004, 00:00
Vyše 200 predstaviteľov zahraničných firiem, ktoré podnikajú v automobilovom priemysle, prišlo do Bratislavy na konferenciu Atocee Slovakia.

O výrobcoch automobilov na Slovensku je rozhodnuté -- teraz nastupujú dodávatelia komponentov, ktorí reagujú na očakávaný nárast produkcie. Na konferenciu Atocee Slovakia prišlo včera do Bratislavy vyše 200 predstaviteľov zahraničných firiem, ktoré podnikajú v automobilovom priemysle.
Investície do automobilového priemyslu sa plánujú s dlhodobou perspektívou najmenej 15 až 20 rokov a súvisia s nimi aj rozhodnutia významných subdodávateľov nasledovať výrobu. Volkswagen investoval za posledných 12 rokov v tomto regióne šesť miliárd eur. Ročne produkuje vo svojich závodoch 800-tisíc vozidiel a množstvo komponentov. Volkswagen Slovakia s ďalšími závodmi v Nitre a Martine postupne rozširuje základňu svojich subdodávateľov na Slovensku, ktorí musia spĺňať najnáročnejšie kritériá kvality. Za najdôležitejší faktor úspechu svojho podnikania považuje člen Predstavenstva VW Slovakia Manfred Bauder kvalifikovanú a zručnú pracovnú silu a prepojenie na výskum, okrem iného spoluprácu so štyrmi slovenskými technickými univerzitami. Kapacita výroby -- 300-tisíc vozidiel, je naplnená, ale rastie tzv. pridaná hodnota -- práve vďaka podielu miestnych subdodávateľov, ktorí dodávajú komponenty do terénneho vozidla Touareg.
Všetci diskutujúci -- napríklad aj riaditeľ rozvoja zdrojov spoločnosti Ford Alvin Mingle -- sa zhodli na tom, že rozhodovanie automobiliek pri výbere subdodávateľov závisí od osobných kontaktov a ani najlepšie firmy nemôžu sedieť doma a myslieť si, že ich automobilky nájdu.
Medzi prioritnými oblasťami na smerovanie ďalších investícií sú stredné a východné Slovensko, kde chce vláda prílev investícií prednostne podporovať stimulmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:35