StoryEditor

Sedem koncesionárskych rán

02.07.2007, 00:00

Vymáhanie koncesionárskych poplatkov od poslucháčov Slovenského rozhlasu (SRo) je výsmechom slovenského práva. Úcta k pravidlám hnije v tejto kauze na všetkých stranách. Koncesionári neplatia. Poslanci prijímajú kruté a deravé zákony. Právnici žmýkajú z ľudí dlhy hroziac "neslušnými" pokutami. A vedenie rozhlasu nevie zastaviť šíriaci sa chaos. Skúsme spočítať počet "biblických" rán, ktoré v tejto kauze slovenské právo utŕžilo.
Prvá rana. V roku 1995 parlament prijal zákon, ktorý hrozil neplatičom koncesií pokutami päťtisíc, v prípade firiem 15-tisíc korún, za každý mesiac omeškania. Také pokuty v občianskom vzťahu asi každý sudca označí za prešľap proti dobrým mravom. V praxi však nebolo možné dlhy vymáhať - rozhlas totiž spočiatku nevedel, kto neplatí.
Druhá rana. Poplatky ignorovala viac ako tretina z 1,3 milióna registrovaných koncesionárov. Suma, ktorú v roku 2005 koncesionári dlžili štátnemu rozhlasu, dosiahla 90 miliónov korún. Či už išlo o občiansky postoj ku kvalite štátneho vysielania alebo prostá snaha ušetriť, pravidlá boli na smiech.
Rana tretia. SRo previedol pohľadávky na súkromnú firmu. Zmluva dovolila firme vymáhať dlžné koncesie a aj obrovské poplatky z omeškania. Firma vybrala od dlžníkov 75 miliónov korún, na účet rozhlasu doposiaľ údajne previedla len trinásť.
Štvrtá rana. Pri vymáhaní dlhov firma vystrašila ľudí možnými obrovskými poplatkami natoľko, že slovo si vzali politici. Generálny pardon z dielne poslancov mal vymáhanie miliónových poplatkov z omeškania vylúčiť. Ako sa zdá, nevylúčil. Zákon je podľa niektorých právnikov deravý - neplatí na koncesionárov, ktorí uhradili istinu dlhu pred účinnosťou "pardonu".
Piata rana. Postup vymáhačskej firmy pripomína postoj hackerov. Tí útokmi na medzery informačných systémov prispievajú k zlepšovaniu ich bezpečnosti. Firma využíva medzery právneho systému. Ťažko skúša poslanecké záplaty zákona, právne nevedomie mnohých Slovákov, nechuť bojovať na súdoch a nedostatok peňazí na právnikov. Zdá sa však, že na rozdiel od hackerov sa firma takto snaží finančne profitovať. Ľudí, ktorí istinu dlžnej sumy zaplatili pred účinnosťou generálneho pardonu, ďalej straší poplatkami z omeškania a výmenou za "pokoj súdnych zbraní" chce tisíc korún.
Šiesta rana. Nové vedenie SRo napadlo neplatnosť zmluvy s firmou LP na súde. Konanie vo veci sa ešte nezačalo, ale podľa iného názoru Najvyššieho súdu SR stačí na vymáhanie dlhu od koncesionárov list dlžníkom, ktorým rozhlas oznámil presun dlhu na LP. Niektoré súdy už preto odmietli zastaviť konania proti dlžníkom do vyjasnenia vzťahu SRo - LP.
A tak sa koncesionárov opäť ujali poslanci. Uzol právnych slučiek chcú rozťať druhou milosťou. Pokrútený právny poriadok obohatia ďalším pravidlom a veci budú opäť inak. Dobrá správa pre neplatičov a ďalšia rana pre právny pokoj na Slovensku. Takéto riešenia len šíria povedomie, že pravidlá netreba dodržiavať, pretože sú dočasné.

Tomáš Nejedlý, redaktor domáceho oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 08:54