StoryEditor

Stále zamrznutý Transpetrol

09.08.2007, 00:00
Keď v roku 2002 vláda predávala Transpetrol ruskému Jukosu, popri argumentoch o rozkrádaní majetku štátu a zapredávaní sa Západu, či tento raz Východu, sa tento krok mnohým javil ako celkom dobrý nápad.

Jukos bola stabilná veľká firma, ktorá ako jedna z mála mohla slovenským ropovodným rúram zaručiť dostatok pretekajúceho čierneho zlata, nových investícií aj zvyšovanie kapacít - hľadanie nových trhov bolo aj v záujme veľkého ruského producenta ropy.
Situácia sa však veľmi rýchlo zmenila. Šéf spoločnosti Michail Chodorkovskij už nie je s Kremľom tak zadobre ako kedysi a za svoje ostré rôžky teraz pyká v sibírskom gulagu. Akcie Transpetrolu a s nimi aj ďalší osud spoločnosti zostali na mŕtvom bode. Do firmy sa neinvestuje, pretože štát nemá dostatok peňazí a ani jedna z frakcií - súperiacich o moc nad akciami - nemá záujem.
Preto by vláda mala vplývať na bývalé americké vedenie aj ruského správcu konkurznej podstaty Jukosu, aby sa dohodli na novom vlastníkovi s reálnym záujmom o slovenské ropovody. Napriek ostrým bojom v médiách aj na súdnych dvoroch ich stanoviská nemusia byť až také rozdielne. Americká strana chce za získané peniaze uspokojiť hlavne veriteľov prihlásených na holandských súdoch. A jedným z najväčších je aj Moskvou protežovaný kandidát, ruská štátna ropná firma Rusnefť.
Aj ďalší faktor hovorí za čo najskoršie vyriešenie problému okolo Transpetrolu. Aj keď objem prepravovanej ropy už šiesty rok za sebou mierne rastie, hrozí, že Rusi na naše rúry zanevrú. Ich diskusie a spory s tranzitnými krajinami ako Bielorusko či Ukrajina sa časom určite budú opakovať, a Rusi už viackrát ukázali, že sú tvrdý obchodný partner. Partner schopný zo dňa na deň zatvoriť kohútik a ropu na západné trhy prepravovať novými pripravovanými cestami, trebárs cez Baltik alebo Čierne a Stredozemné more tankermi.
Preto v Transpetrole čo najskôr treba nového strategického partnera. Či už to bude silný ruský hráč, ktorý sa postará o dôležitosť Družby vo vlastných rukách, alebo hráč zo západnejšej časti mapy, ktorý možné výpadky od súčasných ruských dodávateľov bude vedieť nahradiť alternatívnymi dodávkami sibírskej či kaspickej ropy. Aby nám roky diskutované rúry nakoniec nezhrdzaveli.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:17