StoryEditor

Radšej hamovať ako banovať

04.10.2007, 00:00

A to platí pre obidve strany najnovšej slovnej prestrelky ponad Dunaj - ale asi teraz podstatne viac pre maďarského prezidenta ako slovenského premiéra. Ten menší hriešnik, náš premiér, mohol iba viac vážiť slová a naozaj nemusel vykrikovať do sveta, že najmä maďarský prezident si nebude chodiť, ako sa mu zachce, cez naše - čoskoro schengenské - hranice. Premohli ho asi emócie, že európski socialisti vrátane maďarských ho neberú medzi seba, a tak skopíroval slovník koaličného brata Slotu.

Lenže ten prvý účinkujúci v aktuálnej fraške na linke Bratislava - Budapešť urobil veľmi, ale veľmi nezručné gesto a poriadne naletel krajanom v Komárne bez zmyslu pre historický kontext. O čo ide? No o odhalenie sochy nie práve najbrilantnejšiemu uhorskému panovníkovi Ondrejovi II. na území Slovenska. S jeho osobou je síce spojená Zlatá bula z roku 1222, ktorou obmedzil svoje právomoci a dal výsady šľachte, ktoré si udržala vyše 600 rokov, ale urobil to iba a len po nátlaku šľachty a cirkvi. Po druhé, Ondrej II. nie je práve svojou rozdávačnosťou majetku šľachte a cudzincom príkladom dobrého panovníka. Navyše zlosť veľmožov ich doviedla k sprisahaniu a zavraždili Ondrejovu manželku Gertrúdu, ktorá v "tunelovaní" kráľovstva nebola o nič menej iniciatívna ako jej manžel. Alebo Ondrej počas križiackej výpravy v roku 1217 sa viac zapísal ako veliteľ rabovačov, a nie osloboditeľov Svätého hrobu, chcel sa zmocniť prázdneho cisárskeho trónu v Konštantínopole a brata Imricha fakticky okradol o Dalmáciu a Chorvátsko. Ondrejov syn Belo IV. mal potom jediný "vládny program" - nápravu otcom spáchaných lotrovstiev. Ako bodka - ostrihomský arcibiskup tieto roztopaše Ondreja II. a spol. už nevydržal o uvrhol na celé Uhorsko inderdikt a zopár kráľových obľúbencov exkomunikoval. Excelencia, pán prezident László Sólyom, pán predseda SMK Pál Csáky, prepytujem, ďakujem za pamätník takéhoto tunelára, lúpežníka a bohorúhača v mojej vlasti! Radšej ste mali zapáliť sviece pri oltároch Ondrejovej dcéry sv. Alžbety či jeho vnučky sv. Margity!

Peter Turčík, editor Názorov a analýz, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:10