StoryEditor

Pápež ustúpil svetskému fundamentalizmu

16.01.2008, 23:00

La Sapienza - jedna z najprestížnejších talianskych univerzít so 750-ročnou tradíciou vzdelávania urobila hanbu Taliansku. Ani nie dve percentá pedagógov a pár stoviek ľavicových extrémistov dosiahlo svoje - pápež Benedikt XVI. odvolal svoju návštevu a prednášku na tejto akademickej pôde. Príčina: pár učiteľov so svojím kruhom študentov ostro kritizovali pápeža za to, že v roku 1990 ešte ako kardinál Jozef Ratzinger vyhlásil, že cirkevný proces s Galileom bol "oprávnený a spravodlivý". Ľavicových fanatikov to uráža, preto happeningami blokovali univerzitu až dosiahli svoje.
Pripomíname, že Galileo sa dostal do sporu s cirkvou kvôli propagácii Kopernikovej heliocentrickej teórii - že nie Slnko obieha okolo Zeme, ale je tomu práve naopak, a ešte kvôli tomu, že chcel oddeliť vedu od viery. Inkvizícia poslala vtedy takmer 70-ročného Galilea na doživotie do domáceho väzenia. Hrozila mu smrť za kacírstvo, ale zmäkčenie trestu dosiahol tým, že svoje názory označil za "nepekné bludy".
Ľavicoví radikáli na La Sapienza slávia triumf - dokázali sa postaviť pápežovi. Zdravý európsky rozum však hovorí: toto je príklad, keď si niekto uzurpuje výsadné právo na názor, keď triumfuje názorový fundamentalizmus, keď niekto nie je schopný nielen diskutovať, ale ani vypočuť si názor iného. Ukázalo sa, že akademická pôda aj tej najváženejšej alma mater môže byť zneužitá vreštiacou skupinkou. Smutné je, že mlčiaca slušná väčšina nenašla štipku odvahy zachrániť česť univerzity. Planá bola aj výzva rektora školy, ktorý vyzýval prijať pápeža práve v mene tolerancie...
Vážne problémy s protestujúcimi na La Sapienza mal aj Benediktov predchodca - Ján Pavol II. v roku 1991, ale so sebe vlastným šarmom dokázal roztopašných ľavičiarov uzemniť. Ján Pavol II. pri príležitosti 350. výročia smrti Galilea (1992) uznal, že rímski teológovia sa v procese s Galileom mýlili a ocenil jeho vedecké poznatky. Vatikánske kuloáre šepcú, že práve kardinál Ratzinger bol vtedy veľmi rozčarovaný systematickým ospravedlňovaním Jána Pavla II. za chyby katolíckej cirkvi v minulosti a snažil sa pápeža vtedy v tom všemožne brzdiť.
Benedikt XVI. naozaj nemá modernizmus vo svojom erbe. Je naozaj ešte väčším konzervatívcom než si mnohí pri jeho nástupe na Petrov stolec pripúšťali. Ale to je jeho výsadné právo ako hlavy katolíckej cirkvi. Druhá vec je, ako to budú reflektovať radoví veriaci, kňazi, biskupi, kardinálske kolégium... Ale to nechajme na nich, oni majú prednostné právo reflektovať slová a činy pápeža.
Krikľúni z La Sapienza sa bojkotom pápeža sami priradili k inkvizítorom, ktorí odsúdili Galilea za odlišné názory. Svetský fundamentalizmus vyhral, ale iba bitku, a to aj tým najtrápnejším spôsobom - zalepením úst názorovému odporcovi. Tak ako to zvyknú postboľševici (napríklad s Che Gevarom na tričku) robiť.

Peter Turčík, editor Názorov a analýz, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:23