StoryEditor

Diskutujme o spoločnej mene

11.02.2008, 23:00

V poslednom období sa častejšie ozývajú hlasy, ktoré pripomínajú aj negatívne stránky nášho skorého prijatia eura. Zo strany NBS a aj niektorých štátnych predstaviteľov sa ozvala kritika, že teraz je neskoro diskutovať o eure. Domnievam sa, že ani teraz nie je neskoro. Bolo by oveľa horšie slepo prijať euro a potom niesť dlhodobé dôsledky chybného rozhodnutia.
Euro musíme prijať, je však stále otvorená otázka, kedy. Načasovanie jeho prijatia na Slovensku bolo politickým rozhodnutím bez širšej odbornej diskusie. Navyše nebola žiadna verejná diskusia, prijatie eura bolo verejnosti dopredu prezentované ako ďalší úspech Slovenska. Či to tak naozaj bude, sa uvidí po rokoch od jeho zavedenia.
Doterajšie skúsenosti Slovinska však hovoria o inom. Pritom Slovincom nemožno uprieť dokonalú prípravu a technické zvládnutie jeho zavedenia. Avšak rok po jeho zavedení podpora tohto kroku u obyvateľstva je na bode mrazu, pretože inflácia vystúpila nad 6 percent. Priemer eurozóny je len mierne nad tri percentá. Náš hlavný problém s eurom je však v tom, že chceme vstúpiť do eurozóny vo veľmi nevhodnom čase. Rast slovenskej ekonomiky vysoko presahuje priemer eurozóny, teda menová politika ECB bude nastavená pre nás nevýhodne a inflačne.
V súčasnosti sa prejavuje spomaľovanie významných ekonomík eurozóny, a teda môžeme očakávať ďalšie znižovanie sadzieb. Blížiace sa hospodárske problémy v USA a Európe budú významným testom životaschopnosti eura. Rozdielny vývoj ekonomík zvýši tlak politických predstaviteľov na ECB a zvýrazní potrebu väčšej ekonomickej integrácie a harmonizácie európskej hospodárskej politiky, vrátane harmonizácie daní a fiškálnych politík. Až po tomto kritickom období budeme vedieť, či je euro naozaj životaschopné. V doterajšej histórii sa totiž väčšina menových únií vždy rozpadla.
Bez výraznejšej politickej a ekonomickej integrácie Európy tento osud môže postihnúť aj euro. Aj preto sa domnievam, že s prijatím eura je lepšie počkať. Krátkodobé turbulencie na trhu s korunou budú len malou epizódou v jej vývoji. Zodpovedná hospodárska politika vlády a adekvátne opatrenia NBS môžu ľahko eliminovať prípadné výkyvy v jej kurze.

Jaroslav Hofierka, Prešovská univerzita

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. september 2024 13:36