StoryEditor

Sviatok rodiny v Rusku

15.07.2008, 00:00

V Rusku obnovili starobylý sviatok, ktorý pripadá na 8. júla. Nazýva sa sviatok rodiny, lásky a vernosti. Viaže sa na príbeh - povesť o bojarských manželoch Petrovi a Fevronii z 13. - 14. storočia. Sedliacke dievča Fevronia vyliečila Petra z ťažkej a nepríjemnej choroby. Peter si ju potom zobral za ženu. Žili šťastne a pred smrťou vstúpili do kláštorov. Po smrti chceli byť pochovaní spolu, ale bol to problém, pretože Fevronia bola v ženskom kláštore a Peter v mužskom. Zomreli v ten istý deň a v tú istú hodinu. Pochovali ich oddelene, ale v noci sa ich telá po dvakrát ocitli v tom istom hrobe. Peter a Fevronia sa stali v ruskej pravoslávnej cirkvi patrónmi rodiny a manželskej vernosti. Úcta k obom patrónom je pradávna, ale až tento rok sa ich sviatok začal celoštátne a mediálne pripomínať. V novinách sa píše, že za tým stojí nová prvá dáma Ruska, Svetlana Medvedevová. Obnovenie tohto sviatku možno považovať za ďalšie dejstvo perestrojky tentoraz minulého komunistického Ruska. V 20. rokoch minulého storočia boľševici zaviedli v Sovietskom zväze rozvod len ako obyčajný záznam v matrike na žiadosť jedného z manželov. Po desaťročí to zrušili, pretože videli, že to ničí spoločnosť. Dnes obnovujú v Rusku princíp manželskej vernosti. Popri peniazoch, ktoré dávajú na podporu rodiny a detí, siahli po nemateriálnej podpore, akou obnova Sviatku rodiny lásky a vernosti je.
Na budúci rok by mohli pozvať na oslavu tohto sviatku do Moskvy francúzskeho prezidenta Nicholasa Sarkozyho. Možno by sa na neho niečo nalepilo.

Ján Čarnogurský
je bývalý predseda vlády

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 14:20