StoryEditor

Zbytočné voľby

28.08.2007, 00:00
Uhorková sezóna toto leto sa vôbec nedotkla politickej scény v Poľsku. Ani nie po dvoch rokoch sa rozpadla vládna koalícia, jeden škandál za druhým - sexuálne a korupčné aféry poslancov, úniky informácií z polície, rozpad a rivalita spravodajských služieb - destabilizovali nielen vzájomné vzťahy troch vládnych strán, ale dve z nich voliči poslali do priepasti nezvoliteľnosti.

Opozícia postupne síce získava priazeň voličov, lenže už iba zo zvyšku tých, ktorých ešte politika ako-tak zaujíma. Katolícka cirkev si nevie rady s vplyvným pátrom Rydzykom, ktorý zo svojho Rádia Maryja, ale aj odinakadiaľ, leje žeravú smolu výčitiek a chrlí síru na tých, ktorí odmietajú slepé podriadenie sa jeho videniu sveta.
Predčasné voľby v zásade vyhovujú iba jedinej politickej strane - Občianskej platforme (PO), ktorá by za istých okolností mohla získať aj polovicu mandátov. Ostatní už len pri pomyslení na voľby omdlievajú, lebo väčšina doterajší poslancov z malých strán bude mať problémy vôbec sa do Sejmu vrátiť, a nie to ešte vážne mútiť politické vody.
Vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) sa vôbec nechce odovzdať kormidlo vládnutia svojmu najväčšiemu rivalovi PO, lebo potom by sa úplne vytratil sen o totálnej premene Poľska na štát, kde Desatoro je rovné ústave republiky, ak nie je dokonca nad ňou.
Ďalší cirkus predvolebnej kampane (reálny termín volieb je koniec októbra až začiatok novembra) môže odsunúť iba zázrak - ak by teraz menšinová PiS získala nejakých poslancov bývalých koaličných strán - zo Sebaobrany Andrzeja Leppera a ultrakatolíckej Ligy poľských rodín (LPR) Romana Giertycha. Takéto vzkriesenie diumvirátu bratov Jaroslawa a Lecha Kaczyńských (prvý je premiér a druhý prezident) je však naozaj na hranici science-fiction.
Pre poľských voličov nikto neponúka nič nové. PiS bohorovne trvá na totálnom prekopaní štátu. Je to fakticky masívna katolizácia, dekomunizácia a zbavenie sa všetkých agentov tajnej komunistickej polície až po najnižšiu úroveň školstva, štátnej správy a verejnej služby - ide tu o lustráciu asi 750 000 ľudí. Opozičná PO zatiaľ hlasno a nekonštruktívne kričí iba to, že ju čaká ťažká náprava vlády PiS, LPR a Sebaobrany. Neparlamentný zlepenec Ľavica a Demokrati (LiD), ktorej patrónom je bývalý prezident Aleksander Kwaśniewski, môže ponúknuť tiež iba trochu zreparovaný a už dosť ošúchaný ideál sociálneho štátu. Títo traja hlavní favoriti súčasne ponúkajú staré známe tváre.
Najviac si voľby v Poľsku želajú asi iba v zahraničí, lebo dúfajú, že líder PO Donald Tusk a jeho tím prinajmenšom skultivujú komunikáciu a vzťahy s EÚ, a najmä s Nemeckom, ktoré je pod permanentnou paľbou bratov Kaczyńských. Na povolebný posun priveľmi málo, aby to zmobilizovalo Poliakov. Tí bystrí a ostrieľaní už dlhšie žijú nezávisle od politiky, a tí, ktorí majú stále hlboko do vrecka, už rezignovali. Poľsku by pomohla najviac konštruktívna veľká koalícia PiS - PO. To by však chcelo veľa kompromisov, a na to nie sú pripravení ani v jednom tábore. Voliči (podľa prieskumov) áno, takže voľby sú naozaj zbytočným luxusom.

Peter Turčík, editor Názorov a analýz, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 00:56