StoryEditor

Slepý náboj

22.08.2007, 00:00
Rokovanie tripartity o novele zákona o sociálnom poistení nám bolestne pripomenulo nedávny konflikt sociálnych partnerov v "kauze" Zákonníka práce. Ten sa síce nakoniec do parlamentu z vôle a sily vládnej koalície dostal, avšak bez konsenzuálnej podpory tripartity.

Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že v prípade tejto novely to tiež nebude inak.
Zamestnávatelia na poslednom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady vystrelili do vzduchu svoj, podľa nich, veľmi ostrý, náboj. Žiaľ, zatiaľ sa zdá, že bude viac než slepý. Prišli na to, že vlastne vôbec nie je nutné šetriť v mene sanácie katastrofálneho deficitu Sociálnej poisťovne tak, že zmeníme zákon o sociálnom poistení. Potrebné prostriedky na jeho riešenie sa dajú údajne nájsť aj inde. Konkrétne v štátnom rozpočte. Úvaha je to isto sympatická. Prichádza však asi, ako sa ľudovo hovorí, "s krížikom po funuse".
Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) dozaista vie, že návrh štátneho rozpočtu bol zo zákona rezort financií povinný doručiť vláde najneskôr do 15. augusta tohto roku. Túto povinnosť si aj splnil. Takisto napríklad vie, že jednotlivé ministerstvá ho skôr považujú až za príliš úsporný a dožadujú sa teda zvýšenia rozpočtových prostriedkov pre jednotlivé kapitoly, nie naopak. Vie aj to, že vianočné dôchodky, ktoré okrem iného navrhuje vo svojich úsporných opatreniach zrušiť, sú súčasťou programového vyhlásenia vlády. A vláda by ich teda vláda mala vyplatiť znova, nech by to aj mnohí považovali za nesystémové.
Je viac než logické, že s úspornými opatreniami navrhovanými RÚZ nebude nikto, koho sa týkajú, súhlasiť. Zástupcovia zamestnávateľov jednoducho prestali zrazu z ničoho nič na vlastnom dvore bojovať za to, čo predtým považovali za podstatné. Ide o dobre známe výhrady proti dočasnému dobrovoľnému vstupu a výstupu z druhého piliera, o predĺženie minimálnej doby dôchodkového sporenia, takisto ako aj o sprísnenie vstupu do predčasného dôchodku, či opatrenia diskriminujúce matky na materskej dovolenke alebo invalidných dôchodcov.
S podporou odborov, hoci aj tie vyjadrili svoje isté odporúčania a výhrady, dnes pravdepodobne vláda novelu zákona posunie v legislatívnom procese opäť o krok ďalej. Výhrady zamestnávateľov, ani ich naozaj trochu omeškané návrhy alternatívnych riešení, jej v tom nezabránia.
Čas ukáže nedostatky pripravovanej novely a zrejme neskôr sa aj prejavia. Zamestnávatelia však aspoň budú mať možnosť alibisticky povedať: "Vedeli sme, ako na to, ale nikto nás nepočúval."

Peter Zeman, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:12