StoryEditor

Prečo zamestnanci stále podporujú živnostníkov?

16.09.2008, 00:00

Znova prepukla diskusia o odvodoch, padli návrhy, aby sa zvýšili celkovo, alebo aspoň aby sa zvýšili pre tých, ktorí platia iba toľko, koľko musia -- teda z minimálnej mzdy. Odvodov je viacero, líšia sa podľa benefitov, ktoré za ne dostávame: dôchodok, nemocenské dávky, zdravotná starostlivosť. Združenie slovenských spotrebiteľov chce upriamiť pozornosť na odvody do zdravotných poisťovní.
Zdravotná starostlivosť funguje na princípe solidarity. Znamená to, že príspevky poistencov sú úmerné ich mzdám, preto šička z odevnej fabriky poberajúca minimálnu mzdu 8 100 Sk plus jej zamestnávateľ odvádzajú spolu niečo vyše 1 000 Sk mesačne a manažér s platom na odvodových stropoch alebo aj nad ním takmer 8-tisíc mesačne -- za zdravotnú starostlivosť. Solidarita sa potom uplatní tak, že ak šičku aj manažéra postihne vážna choroba a liečenie stojí hoci aj pol milióna korún ročne, obom zdravotná poisťovňa prepláca zákroky, lieky a rehabilitáciu podľa rovnakých podmienok.
Pri diskusii o odvodoch sme sa dozvedeli, že väčšina z 300-tisíc živnostníkov platí odvody z minimálnej mzdy. Určite to platí aj o odvodoch pre zdravotné poisťovne, nezáleží, či sú poistení v štátnych alebo súkromných poisťovniach. Dá sa predpokladať, že živnostníci sa koncentrujú vo Všeobecnej zdravotnej, lebo akvizítori súkromných poisťovní sa im vyhýbajú.
Väčšina ekonomicky aktívnych občanov -- zamestnancov nezarába minimálnu mzdu, a preto im odvody ujedajú značnú sumu z finančného balíka, ktoré pre nich vyčlenil zamestnávateľ. Títo zamestnanci vlastne finančne podporujú početnú skupinu ekonomicky aktívnych (možno aj aktívnejších) občanov -- živnostníkov a ešte aj skupinu majiteľov eseroročiek "bez mzdy".
Združenie slovenských spotrebiteľov takto uplatňovaný prvok solidarity voči zmienenej skupine podnikajúcich občanov hodnotí ako faktickú dotáciu od ostatných poistencov zdravotných poisťovní. Nevieme pochopiť, že takúto nespravodlivú dotáciu organizuje štát za vlády, ktorá presadzuje sociálny prístup v ekonomike. Je pravda, že terajšia vláda tento deformovaný zdravotný poistný systém zdedila od prevažne pravicových vlád, ktoré pri jeho zakladaní chceli podporiť rozvoj malého podnikania. Vtedy sa predpokladalo, že živnostník pri štarte svojho podnikania bude znášať menšiu odvodovú záťaž, a keď sa mu bude v podnikaní dariť, začne platiť aj vyššie odvody. Pánovi živnostníkovi sa takéto správanie, ktoré by bolo spoločensky akceptovateľné, jednoducho nevyplatí. Minimálne odvody mu totiž aj tak zabezpečia rovnakú zdravotnú starostlivosť ako pre viac platiacich. To vypovedá o pokrivenom odvodovom systéme. Ten sa vypuklo prejavuje aj pri sociálnych odvodoch.
Je čas spomenuté deformácie odvodového systému napraviť. Iniciatíva Združenia slovenských spotrebiteľov nie je prvoplánová snaha o odvodovú spravodlivosť. Chceme prispieť k posilneniu toku financií do zdravotného systému. Spotrebitelia sa pri poskytovaní starostlivosti stretávajú s odďaľovaním náročných výkonov, ale aj niektorých vyšetrení, ich skrytým spoplatnením, napr. rastúcimi platbami za dentálne výkony... Ak sa nezmení ústavný rámec, ktorý deklaruje bezplatnú zdravotnú starostlivosť, zdravotný systém zachráni iba viac peňazí, tie sa dajú získať spravodlivým nastavením odvodovej povinnosti pre všetkých.


Juraj Vechter je aktivistom Združenia slovenských spotrebiteľov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:35