StoryEditor

Berlusconiho čaká tretie víťazstvo?

09.04.2008, 00:00

Predvolebná kampaň v Taliansku kulminuje. Budúca nedeľa a pondelok rozhodnú o tom, či sa (staro)novým premiérom stane predseda Strany slobody (PDL) Silvio Berlusoni alebo nová akvizícia talianskej ľavice, bývalý rímsky starosta, dnes líder Demokratickej strany, Walter Veltroni. Kto teda zvíťazí -- je síce stále otvorené, no čosi už možno tušiť. Prieskumy pravidelne nahrávajú PDL, ktorá dosahuje o 5 až 7 % vyššiu podporu ako jej hlavný rival. Pôvodný rozdiel 10 % Veltroni stiahol, ale zdá sa, že na viac nemá. Isté je to, že veľká koalícia podľa nemeckého vzoru je podľa vyjadrení najsilnejších lídrov vylúčená. Berlusconi aj Veltroni už deklarovali, že žiaden "Veltrusconi" sa nezrodí: kto zvíťazí, ten bude rozdeľovať a vládnuť. PDL s Ligou severu, PD so stranou Taliansko hodnôt lídra Antonia Di Pietra. Očakávaná Berlusconiho vláda to nebude mať s prijatím v polarizovanej talianskej spoločnosti vôbec ľahké. Opozeraného veľkopodnikateľa majú pre viaceré škandály v zuboch nielen bežní obyvatelia, ale aj vplyvné talianske odbory.
Menšie strany, ako napríklad Únia stredu (UDC), do ktorej sa spojili dve centristické kresťanské strany, a potom Ľavica -- Dúha, ktorá zastrešila komunistov, reformovaných komunistov, demokratickú ľavicu a zelených pod taktovkou predsedu poslaneckej snemovne Fausta Bertinottiho, ostávajú prakticky bez možnosti účasti vo vláde.
Kým UDC dobrovoľne odmietla Berlusconiho ponuku stať sa súčasťou PDL, do ktorej sa mu napokon podarilo zlákať len pravicovú Národnú alianciu Gianfranca Finiho, komunisti odišli s hanbou po tom, čo ich odmietol Walter Veltroni. Ten sa poučil z chýb svojho spolustraníka a dosluhujúceho premiéra Romana Prodiho, ktorého vláda doplatila práve na účasť viacerých malých strán v koalícii.
S minimálnym záujmom sa už zmierili okrajové subjekty Pravica a Socialistická strana, ktoré napriek tomu, že v prieskumoch dosahujú len okolo 2 %, môžu vďaka talianskemu volebnému systému pomýšľať aspoň na účasť v parlamente.
Strany sa snažia voličov pritiahnuť aj zvučnými menami na kandidátkach. Berlusconi siahol po kontroverznom podnikateľovi s fašistickými názormi Giuseppem Ciarrapicovi. Na Veltroniho slová, že takáto persona by nemala šancu uspieť v žiadnej európskej krajine, Il Cavalliere zareagoval: pozri sa radšej na svoju kandidačnú listinu, koľko komunistov na nej máš! Na listine PDL sa do talianskej politiky vracia aj eurokomisár Franco Frattini. Clemente Mastella, ktorého malá kresťanská strana UDEUR spôsobila pád Prodiho vlády, kandidovať odmietol.
V ponukovom liste PD sa napríklad nachádza redaktor Vatikánskeho rozhlasu Andrea Sarubbi, ktorého denník Corriere della sera zaradil medzi najkrajších mužov Vatikánu. Je zaujímavé, že ľavicová PD má na svojej kandidátke silné zastúpenie katolíkov, ktorým sa podarilo zo strany vytesniť zástupcov homosexuálnych a radikálnych skupín. Predsedu známeho homosexuálneho hnutia Arcigay, ktorý v posledných voľbách kandidoval za Ľavicových demokratov (dnes súčasť PD), prichýlili Bertinottiho komunisti.
Najväčšia pozornosť voličov sa v posledných dňoch upiera najmä na tvrdý súboj najväčších strán a prieťahy okolo kúpy štátnej leteckej spoločnosti Alitalia francúzskym konkurentom Air France -- KLM. Posledný vývoj udalostí naznačuje, že napriek odporu odborov sa Francúzom podarí ich národnému rivalovi po jednej z najkrajších žien, Carle Bruni, "uchmatnúť" aj ďalší poklad.

Imrich Gazda, spolupracovník HN, Rím

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:20