StoryEditor

Rovnocenné podmienky so zahraničnými univerzitami

29.11.2009, 23:00

Podpisom prezidenta Slovenskej republiky bola definitívne schválená novela zákona č.131 o vysokých školách. Svoju popularitu si nechtiac získala tým, že v NR SR ju poslanci schválili až na štvrtý pokus, pretože rôznymi obštrukciami bola vždy stiahnutá z programu. Ide pritom o očakávanú novelu, ktorá vysokým školám veľmi pomôže najmä v reagovaní na súčasné trendy. Na Slovensku totiž stále nemáme vyriešený problém postu doktorandského pôsobenia mladých nádejných vedcov po úspešnom absolvovaní štúdia. Pritom na špičkových svetových univerzitách je práve pôsobenie absolventov doktorandského štúdia jednou z podstatných výhod. Ďalším pôsobením na vysokej škole a súčasne pokračovaním vo vedeckej práci na získaných projektoch vytvárajú pre univerzitu pridanú hodnotu.

Pomôže to aj samotným doktorandom, pretože im to umožní ďalej pôsobiť na univerzite a využívať jej podmienky, ako aj na samotnom projekte, z ktorého sú platení. Získa na tom aj výrobná prax, ktorá sa na projektoch zúčastňuje z dôvodu aplikácie výsledkov. Univerzity na základe tohto zákona však môžu poskytovať svoje kapacity na všetky vedecké projekty, ktoré sa týkajú technologických parkov definovaných zákonom. Je naozaj dobré, že vysoké školy získali takúto možnosť. Vytvorili sa im tak rovnocennejšie podmienky so zahraničnými univerzitami a nové možnosti v rámci viaczdrojového financovania.

Schválený zákon oceňujú aj študenti. Podporovaním študentskej mobility im umožňuje počas štúdia zmeniť vysokú školu či študijný program, na ktorý boli prijatí. Časť svojho štúdia tak môže študent absolvovať na inej škole vrátane zahraničnej. Zákon na druhej strane vytvára zároveň legislatívny rámec na podporu aktívnej činnosti vysokých škôl pri získavaní kvalitných študentov z iných vysokých škôl. Vysoké školy môžu ponúknuť študentom z iných vysokých škôl lepšie podmienky na štúdium, napríklad na základe získaných grantov alebo lepšieho štatútu získaného komplexnou akreditáciou. Ak sa študent rozhodne prijať ponuku inej vysokej školy, tá mu bude môcť povoliť zápis bez uskutočnenia prijímacieho konania.

Zákon rieši aj problematiku rastu kvality vysokoškolského vzdelávania. Od vysokých škôl požaduje, aby si aktívne vypracovali vnútorné systémy zabezpečovania kvality vzdelávacieho procesu založené na sledovaní pokroku, ktorý študenti dosahujú štúdiom na vysokej škole. Súčasťou tohto systému bude aj jeho externé hodnotenie a monitoring Akreditačnou komisiou. Toto opatrenie požaduje, aby sa vysoké školy aktívne zaoberali otázkou, ako vzdelávajú a aké výsledky dosahujú zvolenými metódami. Ide tak o doplnenie externého systému zabezpečovania kvality prostredníctvom činností Akreditačnej komisie systémom vnútorného monitoringu, čo je v súlade s Európskymi odporúčaniami a štandardmi na zabezpečenie kvality vysokoškolského vzdelávania.

Pôsobnosť zákona upravuje aj pôsobenie zahraničných vysokých škôl na Slovensku. Ak zahraničná vysoká škola požiada ministerstvo o akreditáciu a tá jej na základe vyjadrenia Akreditačnej komisie bude pridelená, budú pre zahraničné vysoké školy platiť tie isté pravidlá ako pre domáce školy. Napríklad návrhy študijných programov budú musieť prejsť schvaľovaním v akademickom senáte a vo vedeckej rade. Súčasne zahraničná vysoká škola vydá študijný poriadok a zásady výberového konania pre učiteľov, výskumných pracovníkov, profesorov, docentov a vedúcich zamestnancov, ktoré podliehajú registrácii ministerstvom. Zákon sa vzťahuje na prijímanie a priebeh štúdia, ako aj na udeľovanie akademických titulov. Študenti akreditovaných študijných programov budú mať nárok na sociálne štipendium. Týkať sa bude aj obsadzovania miest vysokoškolských učiteľov.

Na podporu kvality vysokoškolského vzdelávania, ale aj podporu uplatňovania akademickej etiky, sa zavádza register záverečných, rigoróznych a habilitačných prác, ktorý bude podporným nástrojom pri odhaľovaní prípadného plagiátorstva študentov a vysokoškolských učiteľov. Pripravený bude k dátumu navrhnutej účinnosti novely zákona, teda 1. januára 2010. Výstupom z registra bude porovnanie obsahu odovzdanej práce s ostatnými textami v registri a identifikácia zhody.

Ján Mikolaj, minister školstva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 17:20