StoryEditor

Kúp, predaj, podrž...(aktuálne prognózy trhov)

21.06.2010, 10:45
Autor:
Saxo BankSaxo Bank

Víkend poznamenali významné správy z Číny, kde bol vyhlásený zámer zvýšiť flexibilitu výmenného kurzu juanu. Dnešný deň Európe ani Severnej Amerike neprinesie významnejšie dáta, niekoľko vyhlásení však možno očakávať od členov ECB. Aký je výhľad finančných trhov pre dnešok a aké obchodné správanie sa odporúča?


  • Čínsky juan ulieta po tom, čo sa PBoC snažila o dosiahnutie "flexibility" vo výmennom kurze. Všetko v Ázii a taktiež vzťahujúce sa na komodity zaznamenáva vyššiu úroveň. Čína však nechce hovoriť o CNY na nadchádzajúcom zasadnutí G20.

  • Približujeme sa nášmu krátkodobému cieľu 1150, nad ktorým by sme predávali pri oživení. Obávame sa, že toto je pravé rameno (shoulder) vo veľkej formácii head-and-shoulders S&P500 indexu a že trend u akcií bude ku koncu roka klesať.

  • Zlato dosahuje nové maximá a vyzerá to, že sa bude nakupovať pri poklesoch, ak zostane nad 1250.


  • Výhľad na dnešný deň pre DAX je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklesoch k 6256 s cieľom pri 6307. Stop loss pod 6235.

  • Výhľad na dnešný deň pre FTSE je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklesoch k 5293 s cieľom pri 5330. Stop loss pod 5280.

  • Výhľad na dnešný deň pre S&P500 je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy pri poklesoch k 1125 s cieľom pri 1131. Stop loss pod 1122.


  • Dnešný výhľad na zlato je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po prelomení úrovne 1252 a cieľujeme na 1264. Stop loss pod 1249.

  • Dnešný výhľad na striebro je mierne pozitívny. Odporúčame nákupy po prelomení úrovne 19,20 s cieľom na 19,44 USD/uncu. Stop loss pod 19,12.

Komoditné správy

 

Aký vplyv by malo zhodnotenie juanu na ceny drahých kovov a všeobecne surovín?

Ak by k uvoľneniu a následnému zhodnotenie juanu došlo, potom to znamená relatívne znehodnotenie doláru. Juan by sa mohol do menšej miery stať konkurenčnou menou voči doláru, čo by mohlo viesť k určitému posilneniu komodít. Nedomnievame sa však, že by po uvoľnení mal juanu posilniť. Vedomí si rizík v čínskej ekonomike sa obávame aj možného oslabenia.

Ropa WTI otvorila takzvanú cenovú medzeru smerom nahor. Mohol by to byť významný nákupný signál?

Áno mohol. To, že zatváracia cena bola pod dnešným otvorením je určitý pozitívny signál. Odporúčame nákup v oblasti 78 a cieľovanie na 79,50. Stop loss pod 77,40.

Káva v minulých dvoch týždňoch prudko posilnila. Čo za tým stojí a nemohlo by sa to prejaviť aj na maloobchodných cenách u nás?

Káva sa obchoduje vo výrazne menších množstvách. Na futures trhu má teda výrazne nižšiu likviditu. A tak aj menšie objednávky môžu posunúť kurzom. A to sa stalo v poslednej dobe, kedy na trh dorazila obava z nedostatočných dodávok zo strednej Ameriky, čo nebude vyrovnané očakávanou silnou úrovňou z Brazílie. Trh sa tiež bojí o kvalitu tohtoročnej úrody. Či a ako sa prejaví na cene v obchodoch, záleží aj na DPH a na reakcii spracovateľov a obchodníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:26